تاریخچه موتور های جستجو

تاریخچه موتور های جستجو

زمان خواندن این مطلب 16 دقیقه

مانند هر تکنولوژی، موتور های جستجو نیز مسیری را طی کردند تا به امروز رسیدند. از اولین موتور جستجو به نام Archive تا بهترین آن ها که در حال حاضر گوگل است، موتور های جستجو تاریخچه جذابی را تا به امروز طی کردند.
امروزه با هر کسی در مورد موتور های جستجو صحبت کنید، در نهایت جملات به یک کلمه ختم می شوند: گوگل! اما روند پیشرفت موتور های جستجو از ساده ترین ایندکسر ها تا جنگ قدرت میان یاهو، گوگل و مایکروسافت بسیار سریع، خیره کننده و جذاب است. در این مقاله به طور جامع به بررسی تاریخچه موتور های جستجو و روندی که تا به امروز طی شده و ما به آسانی با تایپ کردن سوال مورد نظر به جواب دلخواه می رسیم، خواهیم پرداخت.

موتور های جستجو زیر ذره بین

همانطور که در مقاله سئو بطور جامع در این مورد صحبت کردیم، Search engine یا موتور جستجو یکی از ارکان اصلی زندگی روزمره ما شده است و بر اساس آمار جهانی بطور متوسط هر فرد 3-4 مرتبه در روز در یکی از موتور های جستجو به دنبال یافتن پاسخ نیاز های خود است. فرقی ندارد به دنبال نزدیک ترین کافه هستیم یا می خواهیم خریدی مقرون به صرفه داشته باشیم؛ همه چیز با یک جستجو شروع می شود.

موتور جستجو چیست و چگونه کار می کند؟

در حال حاضر عبارت “موتور جستجو” یک مفهوم شناخته شده است که به گوگل، یاهو سرچ، بینگ، بایدو، داک داک گو و … اطلاق می شود و روزانه میلیون ها جستجو در این وبسایت ها اتفاق می افتد. نحوه عملکرد موتور های جستجو به شکل زیر است:

  • در ابتدا، ربات های جستجوگر که به نام کراولر (خزنده) شناخته می شوند، از طریق پیوند های صفحات مختلف، نقشه سایت و … به محتوای آنلاین دسترسی پیدا می کنند. (Discover)
  • در مرحله دوم این خزنده ها صفحاتی که از نظر محتوا، ساختار و سایر پارامتر ها مناسب باشند را ایندکس (فهرست بندی) می کنند. (Index)
  • در مرحله آخر، پس از وارد کردن یک کلمه کلیدی توسط کاربر، موتور جستجو با استفاده از الگوریتم های خود مرتبط ترین نتیجه را بصورت رتبه ها 1 تا 10 در صفحات مشخص به نمایش می گذارد.

پیشنهاد می کنیم مقاله جامع دیجیتال مارکتینگ و استراتژی های آن را مطالعه نمایید.

تاریخچه موتور های جستجو

اولین موتور جستجو دنیا

اولین موتور جستجو دنیا

اولین نمونه از آنچه امروز به نام موتور جستجو می شناسیم در سال 1990 توسط Alan Emtage به نام Archive عرضه شد که به کاربران اینترنت اجازه دسترسی به فایل های عمومی و دانلود آن ها را می داد.

یاهو! اولین دایرکتوری شبیه به موتور جستجو

یاهو! اولین دایرکتوری شبیه به موتور جستجو

یاهو در سال 1994 توسط جری یانگ و دیوید فیلو، دانشجویان فارغ التحصیل از دانشگاه استنفورد کالیفرنیا تأسیس شد. یاهو که ویژگی هایی مانند موتور جستجو، سرویس ایمیل، فهرست راهنمای دایرکتوری و اخبار ارائه می داد، به عنوان مجموعه ای ساده از وب سایت های مورد علاقه یانگ و فیلو آغاز شد. (دایرکتوری)

این سایت در ابتدا “راهنمای جری و دیوید برای وب جهانی” نامیده می شد، اما با افزایش محبوبیت سایت، نام آن به یاهو مخفف “Yet Another Hierarchical Officious Oracle” تغییر یافت. یاهو شرکت های مختلفی مانند Rocketmail و ClassicGames، Overture، Inktomi و … را خریداری کرد و به عنوان یکی از بازیگران اصلی حباب دات کام در اواخر دهه 90 میلادی تبدیل شد.

اولین موتور جستجوی واقعی دنیا

اولین موتور جستجوی واقعی دنیا

موتور جستجوی Webcrawler که در سال 1994 معرفی شد، اولین وبسایتی بود که توانایی قهرست بندی صفحات جدید منتشر شده در سطح وب را داشت. این سایت به حدی معروف و پرطرفدار شد که در ساعاتی از روز به دلیل کمبود منابع و حجم بالای ترافیک کاربر، از کار می افتاد.

اولین موتور جستجو با زبان محاوره

اولین موتور جستجو با زبان محاوره

در سال 1995 اولین موتور جستجو دنیا که از زبان طبیعی محاوره ای پشتیبانی می کرد به نام AltaVista توسط وبسایت Digital.com معرفی شد. به علاوه سیستم پیشرفته کرول این موتور جستجو سبب می شد تا چند برابر نسبت به سایر سرچ انجین ها صفحات را ایندکس کند. این موتور جستجو که در سال عرضه حدود 300 هزار بازدید کننده داشت، در سال بعد به میزان بازدید روزانه تا 19 میلیون و در سال 1997 به 80 میلیون بازدید روزانه رسید.

در سال 1996 آلتاویستا به همراه یاهو سعی در انجام پروژه ای داشتند که ویژگی های زیادی برای جستجو، بازی، خنده، ساخت سایت و … به مخاطب بدهند غافل از اینکه این فضا جدا از عملکرد صحیح یک موتور جستجوست. در همین سال ها با پیچیده تر شدن فضای سرچ انجین ها، کاربران شاهد ظهور یک تازه وارد بودند: گــــوگل!

گوگل: ظهور یک ابرقدرت

گوگل: ظهور یک ابرقدرت

در نهایت به گوگل محبوب می رسیم. موفقیت گوگل (Backrub) را می توان در چندین عامل دید اما اصلی ترین دلیل تسخیر بازار موتور های جستجو توسط گوگل، اهمیت به تجربه کاربر و الگوریتم های آن است که در کسری از ثانیه تعداد بیشماری نتیجه مرتبط با جستجوی کاربر را ارائه می دهد. از سال 1996 که گوگل توسط لری پیج و سرگی برین راه اندازی شد تا امروز، سیر تحولی جالبی را پشت سر گذاشته است.

همانطور که در کتاب private truths public lies نوشته timur kuran اقتصاد دان آمریکایی-ترکیه ای می خوانیم، یکی از تحولاتی که گوگل را از سایر رقبا متمایز کرد، اهمیت به لینک و پیوند های مختلف از وبسایت ها به هم بود.

دلیل نامگذاری گوگل به این اسم، وجود کلمه ای به همین نام در ریاضیات برای توصیف عددی تشکیل شده از 1 و صد تا صفر جلوی آن است و به درستی ماموریت موتور جستجو گوگل که فهرست بندی تمامی مطالب دنیای وب بود را انعکاس می داد.

جالب است بدانید در سال 2002 یاهو تلاش کرد گوگل را با 3 میلیارد دلار خریداری کند اما مدیران گوگل به دلیل اینکه تصور می کردند نام گوگل حداقل 5 میلیارد دلار ارز دارد، درخواست یاهو را رد کردند.

هم اکنون گوگل و شرکت مادر آن، آلفابت روی هم بیش از 2 تریلیون دلار ارزش مالی دارند، در صورتی که یاهو در سال 2017 با قیمتی کمتر از 5 میلیارد دلار به Verizon واگذار شد.

حضور دیر هنگام مایکروسافت با MSN

موتور جستجو بینگ مایکروسافت

مایکروسافت در سال 2006 با استفاده از قدرت سیستم عامل ویندوز که تقریبا در سراسر جهان فراگیر شده بود، موتور جستجوگر خود را با نام MSN live search معرفی کرد. در ژانویه سال 2009 لایو سرچ ام اس ان به بینگ تغییر نام داد و همکاری 10 ساله ای را با یاهو سرچ آغاز کرد.

بینگ در بسیاری از موارد الگوریتم هایی مانند گوگل را پیاده سازی کرد و با توجه به اینکه با تاخیر وارد بازار موتور های جستجو شده بود، با پشتوانه فیسبوک، ویندوز و یاهو، توانست در آمریکا دومین موتور جستجو پر بازدید شود. (البته با سهم بازار بسیار کم نسبت به گوگل)

چه چیزی باعث شد گوگلی که امروز می شناسیم شکل بگیرد؟

چه چیزی باعث شد گوگلی که امروز می شناسیم شکل بگیرد؟

سال های اولیه و تاسیس گوگل: 1995-1999

ایده اولیه ساخت موتور جستجو توسط سرگی برین و لری پیج در سال 1995 در دانشگاه استنفورد ساخته شد. در خوابگاه این دانشگاه، این دو هم اتاقی سیستمی ایجاد کردند که بر اساس ردیابی پیوند ها از وبسایت های مختلف، اقدام به فهرست بندی و رتبه دهی به صفحات مختلف می کرد و نام آن را BackRub گذاشتند.

در اواسط سال 1998 این دو با ارائه های مختلف توانستند بیش از 1 میلیون دلار سرمایه جمع کنند و همانطور که گفته شد، نام گوگل را از روی اصطلاح ریاضی به نام GooGol در آورند. در اواسط سال 1999 گوگل بیش از 25 میلیون دلار سرمایه جذب کرده بود و روزانه 500 هزار جستجو داشت.

شناخت و رشد: 2000-2004

در سالهای رشد انفجاری گوگل، تصمیم گرفته شد از مشاوره و همراهی فردی باتجربه در بخش adult supervision گوگل استفاده کنند. در سال 2003 بخش گوگل نیوز راه اندازی شد و یک سال بعد، با ارائه Gmail در بخش پست الکترونیکی هم وارد رقابت با یاهو شد.

خرید ها و ارائه خدمات جدید: 2005-2010

در سال 2005 بطور رسمی Google Map عرضه شد و در همان سال، اندروید را به قیمت 50 میلیون دلار خریداری کرد و در رقابت با مایکروسافت، یاهو، ویاکام و … در خرید یوتیوب موفق شد. همچنین باید اشاره به خرید انقلابی گوگل در سال 2007 نیز کرد که با خرید DoubleClick به فناوری تخصصی تبلیغات دسترسی پیدا کرد.

با استفاده از متخصصین و دولوپر های موزیلا فایرفاکس، گوگل در سال 2008 توانست خدمت جدید خود به نام گوگل کروم را عرضه کند که هم اکنون پر مخاطب ترین مرورگر دنیاست.

طی این سالها، موفقیتی که گوگل از موتور جستجوگر خود بدست آورد باعث ایجاد فرصت های شغلی بسیار زیاد، راهنمایی تعداد بالایی از افراد و پیشرفت گوگل در زمینه های دیگر فناوری شد.

 

یکی از دلایلی که گوگل امروز به شناخته شده ترین شرکت دنیا تبدیل شده، موتور جستجوگر آن است. آپدیت های الگوریتمی ماهانه و سالانه گوگل برای بهینه تر کردن تجربه کاربری همچنان ادامه دارد و شرکت های سئو با استفاده از دستور العمل های مشخص، وبسایت های کاربرپسند را به مخاطبان معرفی می کنند.

4.5/5 - (12 امتیاز)

فهرست مطالب

4 پاسخ

  1. خیلی جالبه ذهنمو باز کرد از اینکه خیلی راحت میزنیم گوگل سرچ میکنیم از کجا به اینجا رسیدن

  2. مطلبتون خیلی جالب بود عمده این اطلاعات رو نمیدونستم ممنون کامل و مفید بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *