برند بوک چیست

برند بوک چیست؟

زمان خواندن این مطلب 16 دقیقه

برندبوک سند ارزشمند سازمانی است که برای یکپارچه سازی پیام برند، تبلیغات، بازاریابی و در کل انسجام هویت برند به کار می رود. در این مقاله به صورت کامل مراحل طراحی و نکات مهم داخل کتابچه برند هر سازمانی را بررسی کرده ایم.

بر اساس نظر کارشناسان، یکی از اصلی ترین دلایل سردرد بخصوص در حوزه بازاریابی، فقدان عنصر کلیدی برند بوک برای ذینفعان است. اما برند بوک چیست و چرا طراحی آن برای برخی از شرکت ها پشت گوش انداخته می شود؟ اگر هویت برند و برنامه ریزی برای آینده سازمان برای شما اولویت بالایی دارد، با ما در این مقاله همراه باشید تا بسیار ریز و جزئی به عناصر اصلی برند بوک یا برند گاید لاین بپردازیم.

برند بوک چیست؟

میم برند بوک

برندی را در نظر بگیرید که لوگو را یک تیم حرفه ای بر اساس سلیقه خود طراحی کرده اند و بسیار هم زیباست. فونت سازمانی را گروهی طراحی کرده اند و وظیفه دیزاین پالت رنگی سازمان به عهده تیمی دیگر است. در نگاه اول ممکن است تک تک این عناصر برای برند بی نظیر باشند اما هنگامی که در کنار هم قرار بگیرند، فاجعه ای چهل تکه رخ خواهد داد!

برند بوک برای انجام این وظیفه خطیر اینجاست! مجموعه دستورالعمل هایی که هدفش ساخت هویتی یکپارچه از برند می باشد. برای کاهش آمار سردرد و رنج افرادی که قصد دارند برای برند شما کار کنند، بهتر است در ابتدا کتابچه برند حرفه ای ایجاد کنید تا هم خود و هم آن ها را از سردرگمی نجات دهید.

چرا باید برند بوک داشته باشم؟

اساسا ذینفعان اصلی کتابچه برند، تمامی افرادی هستند که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با برند شما ارتباط دارند. این ذینفعان شامل کارمندان، سرمایه گذاران، آژانس های تبلیغاتی خارج از سازمان، توزیع کنندگان محصولات، تامین کنندگان و … هستند.

اگر شرکت کوچکی هستید و در آینده هم قصد ندارید به برندی بزرگ تبدیل شوید، می توانید قید داشتن برند بوک را بزنید البته فکر نمی کنم کسی این نیت را داشته باشد! بیشترین میزان استفاده از برند بوک را در واقع خود کارمندان شرکت دارند. واحد طراحی، بازاریابی و … با استفاده از برند بوک، برندسازی صحیح را با استفاده از رنگ، فونت، اندازه لوگوی مناسب و … اعمال می کنند.

برخی دلایل استفاده از برند بوک به شرح زیر است:

  • حفظ ثبات برند

فرض کنید هر کمپین بازاریابی دیجیتال، بنر های بزرگراه ها، تبلیغات تلوزیونی و چاپی را با یک پالت رنگی اجرا کنید. قطعا این موضوع تاثیر منفی روی یادآوری برند در ذهن جامعه هدف خواهد داشت. پیروی از استاندارد هایی که در کتابچه برند ذکر شده است، باعث تثبیت هویت برند می شود و آن را متمایز می کند.

  • تعیین قوانین کلی

قرار نیست داشتن برند بوک، خلاقیت تبلیغاتی و چاپی را کور کند. در عوض، حدود خاصی از قوانین را برای استفاده از عناصر برند مانند تایپوگرافی، لوگو، پالت رنگی و … شرح می دهد.

  • ارائه درک روشنی از برند

کتابچه برند صرفا برای گرافیست های شرکت نیست. هر شخصی داخل شرکت یا در ارتباط با سازمان برای درک بهتر ارزش ها باید برند بوک را مطالعه کند.

  • ایجاد ارزش و اعتماد

اگر هویت برند منسجم باشد، ارزش درک شده از آن نیز افزایش می یابد. سازگاری بصری عناصر برند به سازمان شما ظاهری حرفه ای و قابل اعتماد می دهد.

مزایای برند بوک: هویت خود را پیدا کنید!

  1. افزایش درآمد

بر اساس مطالعه ای که وبسایت Forbes انجام داده، کسب و کار هایی که به صورت یکپارچه در تمامی کانال ها برندینگ کرده اند، به طور میانگین شاهد افزایش 23 درصدی میزان درآمد سازمان بودند. به همین دلیل است که داشتن یک تیم همگن که از دستورالعمل های برند آگاهی داشته باشد، دارایی ارزشمندی است.

  1. افزایش آگاهی از برند (Brand Awareness)

هنگامی که شما چهره ای متحد از برند خود به مصرف کنندگان نشان می دهید، تمایز از رقبا و بالطع آن، افزایش آگاهی از برند را بدست می آورید. داشتن برند بوک و عناصری مانند پرسونای برند به افراد کمک می کند به جای یک لوگو یا نام بی چهره، هویت برند را به یاد بیاورند.

  1. افزایش شناخت برند (Brand Recognition)

داشتن یک پالت رنگی ثابت و مشخص، شناخت برند را تا 80 درصد می تواند افزایش دهد. (rebootonline)

معمولا اولین چیزی که از یک برند در خاطر ما می ماند و باعث تشخیص آن می شود، لوگو و رنگ آن است. داشتن ترکیب رنگ مشخص و ثابت در کانال های بازاریابی، شناخت برند را برای مشتریان آسان تر می کند و برند بوک، چیزی است که تمامی این موارد را در خود جای داده است.

  1. افزایش وفاداری برند (brand loyalty)

بعد از خواندن چند جلد کتاب بازاریابی قطعا به این نتیجه خواهید رسید که مشتریان خوشحال، به برند وفادار هستند. حال برای ایجاد شادی و رضایت چه کاری باید انجام داد؟

 یک راه موثر برای راضی نگه داشتن مشتریان این است که تجربه کاربری لذت بخشی را برای آنها فراهم کنید. بر اساس نتایج یک تحقیق گسترده، بیش از ۹۰ درصد مصرف‌کنندگان انتظار دارند برند را در تمامی پلتفرم‌ها و دستگاه‌ها یکسان ببینند. همیشه رجوع به دستورالعمل‌های برند بوک می‌تواند به حفظ و ایجاد چنین مشتریانی کمک کند.

  1. افزایش اعتماد مشتریان

هنگامی که پیامی واحد در تمامی کانال های دیجیتال مارکتینگ از جمله سوشال مدیا به مخاطبین بدهید، به مرور زمان و با مشاهده طیف رنگی ثابت، فونت، لوگو و سایر موارد برند بوک، اعتماد مشتریان نسبت به برند شما جلب خواهد شد.

برند بوک شامل چه مواردی می شود؟

مطمئنا ما یا هر وبسایت دیگری نمی تواند بگوید که برندبوک شما باید شامل موارد زیر باشد اما به طور کلی، برخی از معمول ترین بخش های کتابچه برند شامل موارد زیر است:

معرفی هویت برند

چرا به وجود آمده ایم و چه کاری قرار است بکنیم؟ شخصیت برند ما چگونه است و چه چیز هایی را به عنوان ارزش می دانیم؟ مواردی که در بخش هویت برند به آن ها پرداخته می شود شامل ماموریت، چشم انداز، اهداف، مشتریان، مزایای رقابتی و پرسونای برند می باشد.

  • اهداف (brand purpose)

اهداف برند

هدف برند صرفا درآمد زایی برای خود نیست و چرایی پشت تمامی تلاش های بازاریابی و برندینگ شما را آشکار می سازد. اهداف باید عمیق باشند و برای کار کردن انگیزه بدهد. هدف برند چیزی است که کارکنان باید از آن آگاه باشند و مشتریان به دلیلی آن را به دیگران معرفی کنند.

  • چشم انداز (brand vision)

چشم انداز برند

در بلند مدت قصد دارید به چه جایگاهی برسید؟ چشم انداز برند باید به طور ایده آل حس هدف را برای کسب و کار و مخاطبان آن ایجاد کند. داشتن چشم اندازه صحیح برند به مجموعه کمک می کند تا از انجام هر کاری که شرکت را از این مقصد دور کند، بپرهیزد.

  • ماموریت برند (brand mission)

ماموریت برند

اگر هدف را “چرایی” و چشم انداز را “آنچه در تلاش برای رسیدن به آن” تفسیر کنیم، ماموریت برند در چگونگی رسیدن به وضع ایده آل ما را کمک خواهد کرد.

  • مزایای رقابتی

مزایای رقابتی برند

تمایز محصولات و خدمات برند شما نسبت به برند های مشابه چیست؟ به یاد داشته باشید صرفا با هزینه بالای تبلیغات و بدون داشتن مزایای رقابتی، امکان موفقیت برابر صفر است.

  • مشتریان

مشتریان

مشتریان و مخاطبین هدف شما چه کسانی هستند؟ جامعه هدف علاقه مند به محصولات و خدمات شما در چه رنج سنی قرار دارند؟ آیا محصولات شما فقط برای یک جنسیت خاصی طراحی شده و یک قسمت بازار را هدف می گیرد؟

  • پرسونای برند

پرسونای برند

داشتن پرسونا یا شخصیت برند برای انسجام پیام برند در کانال های بازاریابی بسیار مهم است. دادن شخصیت انسانی یا حتی کهن الگو ها به برند، نقش بسیار زیادی در میزان صمیمیت مشتریان با برند شما دارد.

لوگو و نماد تجاری

نقش لوگو در برند بوک

از این قسمت به بعد، قوانین عناصر گرافیکی به همراه باید ها و نباید ها را می بایست به وضوح مشخص کنید:

چندین گونه از لوگوی خود را ایجاد کنید که متناسب با سطوح و سایز های مختلف باشد. دستورالعمل استفاده از لوگو باید شامل اطلاعات و طرح های زیر باشد:

  • نوع و روش ساخت لوگو (فارسی، لاتین یا تصویر)
  • حاشیه امن لوگو (فضای خالی مناسب اطراف لوگو در طراحی)
  • رنگ بندی بک گراند لوگو
  • مقیاس لوگو (تناسب بندی عناصر لوگو برای چاپ)
  • باید ها و نباید های استفاده از لوگو
  • قوانین قرار گیری لوگو در کنار همکار تجاری
  • نحوه قرارگیری لوگو در ترکیب با متن، هنگام استفاده در کاتالوگ، پوستر و …
  • قوانین استفاده از لوگو در اپلیکیشن، پروفایل و …

رنگ ها

پالت رنگی در راهنمای برند

در این بخش می بایست دستورالعمل استفاده از رنگ های اصلی و فرعی که ماهیت شرکت و سازمان را مشخص می کند را فهرست بندی کنید. در بخش رنگ ها باید به طور دقیق کد های RGB، CMYK، LAB، HEX و PMS را برای هر نوع رنگی که اجازه دارد در طراحی بنر ها، تبلیغات و … استفاده شود ذکر کنید.

کد های رنگی CMYK برای چاپ مورد استفاده قرار می گیرند و RGB و HEX مناسب برای نمایش روی اسکرین ها هستند.

تایپوگرافی

تایپوگرافی در کتابچه راهنمای برند

عموم برند ها برای ایجاد یکپارچگی، از 2 نوع فونت فارسی و انگلیسی به همراه اشکال مختلف آن (نازک، بولد، ضخیم، معمولی و …) استفاده می کنند. ایجاد سیستم تایپوگرافی باید بر اساس ارزش های اصلی برند باشد؛ به عنوان مثال اگر برند شما تمایل زیادی به سادگی و ایجاد حس تمایز دارد، استفاده از تایپوگرافی تحریری برای آن بی معناست. در بخش تایپوگرافی توجه به موارد زیر ضروری است:

  • تعیین جایگاه مناسب هر نوع فونت به عنوان تیتر، بدنه محتوا و …
  • مینیمم و ماکزیمم اندازه فونت
  • فاصله بین حروف و کلمات در طراحی
  • مدل استفاده از فونت در تصاویر مختلف (بک روشن، بک تیره و …)
  • باید ها و نباید های اصلی استفاده از فونت

همچنین بهتر است تصاویری از کاربرد فونت و لوگو در رسانه هیا تبلیغاتی مانند خودکار، تیشرت، پرچم، کارت ویزیت، پاکت، سربرگ و … در این قسمت درج شود.

الگو ها و آیکون ها (شمایل نگاری)

الگو و شمایل نگاری در برندبوک

معمولا در برند بوک، تمامی آیکون های اصلی که احتمال می رود در تبلیغات، اپلیکیشن و … مورد استفاده قرار گیرد، به صورت PNG بدون بک گراند، ذکر می شود. همچنین دستورالعملی برای طراحی آیکون ها در آینده باید در اختیار طراحان قرار گیرد و مواردی مانند نحوه انحنا زدن، لبه های توپر یا تیز آیکون ها و … در این قسمت درج شود.

ایلستریشن (تصویر سازی گرافیکی)

تصویرسازی گرافیکی در دفترچه برند

ایلستریشن برای برخی از برند ها کاربرد خاصی ندارد اما اگر پروسه توسعه برند را در نظر دارید، بخصوص در دنیای دیجیتال برندینگ، ارائه باید ها و نباید ها در زمینه طراحی تصاویر گرافیکی بسیار کمک کننده است. سبک تصویر سازی دیجیتال باید در تناسب با سایر عناصر هویت بصری و هماهنگ با ارزش های اصلی برند باشد و به مشتریان برای یادآوری بهتر برند در تبلیغات کمک کند.

درج برخی موارد در طراحی مانند هندسه طرح، کنتراست، انتزاعی بودن طرح، نرمی و یا تیزی شکل، 2 بعدی یا 3 بعدی، نوع ترکیب بندی و … به همراه مثال هایی برای درک بهتر، در کتابچه برند بسیار مهم است.

راهنمای عکاسی

راهنمای عکاسی در برندبوک

برای برند هایی که در آینده نیاز به عکاسی تبلیغاتی دارند، بهتر است نوع فضاسازی، نورپردازی، استفاده از دکور و رنگ ها را در آخرین بخش مشخص کنید.

طراحی برند بوک

طراحی برند بوک

در مورد طراحی و انتشار برند بوک دو فرایند را می توان پیش گرفت:

  1. تولید و انتشار توسط تیم داخلی

برای طراحی برند بوک، اگر تیم های گرافیک، بازاریابی، محتوا و … داخلی در اختیار دارید، بهتر است با هماهنگی هم جلساتی برگزار کنید و در مورد ارزش ها، هویت برند، عناصر تشکیل دهنده لوگو و … به تفاهم برسید. در مراحل بعدی هماهنگی تیم محتوا و گرافیک بسیار مهم است و باید در هر بخش از هویت برند گرفته تا دستورالعمل تایپوگرافی و رنگ ها، به اجماع برسید.

در انتها نیز اگر سازمان شما با شرکای تجاری مختلف همکاری می کند، می توانید آن را در وبسایت رسمی خود منتشر کنید.

  1. برون سپاری به شرکت دیجیتال مارکتینگ

بسیاری از سازمان ها برای طراحی برند بوک، به شرکت های طراحی گرافیکی رجوع می کنند. برون سپاری طراحی کتاب راهنمای برند، مزایای زیادی دارد که از جمله آن ها می توان به صرفه جویی در زمان و هزینه ها، بازخورد بهتر و حرفه ای تر، کاهش مشغله ها و … اشاره کرد.

اگر بخش های مختلف کتابچه برند را از قبل نگارش کرده اید و نیازی به طراحی مجدد لوگو، هویت بصری و … نباشد، هزینه و زمان بسیار کمتری برای رسیدن به طرح نهایی صرف خواهید کرد.

برای اطلاع از قیمت و پروسه طراحی برند بوک توسط تیم تخصصی گرافیک ایران وب لایف، می توانید به بخش تماس با ما مراجعه کنید:

برخی نمونه های برند بوک ایرانی

علی رغم اهمیت بالای برند بوک و انتشار آن در وبسایت هر مجموعه ای که ذینفعان بالایی دارد، متاسفانه در میان نام های تجاری فعال در ایران، تعداد برند بوک های مطرح و در دسترس از عدد 10 بالاتر نمی رود. در ادامه به برخی از برند بوک های ایرانی می پردازیم:

  • برند بوک شرکت تپسی

برند بوک تپسی

برندبوک تاکسی اینترنتی تپسی با توجه به ارزش ها و شعار برند که جابجایی سریع، راحت و قابل اعتماد می باشد، طراحی و برای دسترس عموم قرار داده شده است. این کتاب راهنمای برند، شامل بخش های کلی لوگو و لوگو تایپ، پالت رنگی، سیستم ترکیب بندی، تایپوگرافی، آیکونوگرافی، موشن گرافیک و ایلستریشن است.

برای مشاهده برند بوک جامع تپسی، این لینک را لمس کنید.

  • برند بوک دیجی کالا

برند بوک دیجی کالا

برند بوکی که در وبسایت دیجی کالا قرار گرفته است به صورت لندینگی برای راهنمای هویت بصری آنلاین دیجی کالا عمل می کند. در این راهنما بخش های مختلفی مانند معرفی هویت برند، ارزش ها، شخصیت برند، باید ها و نباید های لوگو، رنگ های اصلی و طیف رنگی، تایپوگرافی، ایموجی و الگو ها گنجانده شده است.

برای مشاهده برند بوک دیجی کالا، این لینک را لمس کنید.

  • برند بوک مدلینک

برند بوک مدلینک

وبسایت ها برای اطمینان از این که پیام خود را در تمام کانال های بازاریابی به صورت یکسان و منسجم به مشتریان عرضه کنند، اقدام به طراحی و انتشار برندبوک می کنند. شرکت مدلینک هم با ارائه کتابچه راهنمای برند خود در 85 صفحه، به صورت کامل تمامی بخش های مورد نیاز مانند معرفی خدمات، هویت، لوگو، تایپوگرافی، عکاسی، رنگ سازمانی و … را پوشش داده است.

برای مشاهده برند بوک مدلینک، این لینک را لمس کنید.

  • برند بوک ایران خودرو

برند بوک ایران خودرو

شرکت خصولتی خودروسازی ایران خودرو نیز به نوبه خود برندبوکی تهیه کرده است که البته آخرین نسخه ای که از آن یافت شد، مربوط به سال 1387 می باشد! در این راهنما به صورت خلاصه نحوه استفاده از فونت، رنگ سازمانی، لوگو و سایر اجزای این برند آورده شده است.

برای مشاهده برند بوک ایران خودرو، این لینک را لمس کنید.

برخی نمونه های برند بوک جهانی

  1. راهنمای لوگو سایت مدیوم

کتابچه راهنمای برند مدیوم

مدیوم یکی از بزرگترین پلتفرم های انتشار مقاله و محتوا در سراسر جهان است که برای تمام افراد به صورت رایگان در دسترس می باشد. راهنمای لوگو و برندینگ این وبسایت نیز مانند ماهیت آن است: دارای اعتماد به نفس، ممتاز، جاودانه و مدرن!

برای مشاهده برند بوک و راهنمای لوگو سایت مدیوم، این لینک را لمس کنید.

  1. راهنمای برند شرکت والمارت

برندبوک والمارت

والمارت را می توان به عنوان یکی از شناخته شده ترین برند های جهان معرفی کرد و به همین دلیل این برند، در راهنمای برندینگ خود به طور دقیق تمامی موارد را برای ذینفان خود شرح داده است.

از جمله نکاتی که در برند بوک والمارت می توان پیدا کرد، دستورالعمل هایی برای فیلم، وویس، کال تو اکشن، برچسب های فروشگاهی و اینترنتی، قیمت گذاری و … است.

برای مشاهده برند بوک و راهنمای لوگو شرکت والمارت، این لینک را لمس کنید.

  1. برند بوک شرکت اسکایپ

کتابچه برندینگ اسکایپ

با لبخند صحبت کنید! اسکایپ، پلتفرم محبوب چت ویدئویی و کنفرانس که اکنون متعلق به شرکت مایکروسافت است، راهنمای برند خلاصه ای دارد و اکثر محتوای آن حول محور لوگو می چرخد.

برای مشاهده برند بوک و راهنمای لوگو شرکت اسکایپ، این لینک را لمس کنید.

  1. راهنمای طراحی اسپاتیفای

برندینگ اسپاتیفای

اسپاتیفای را تقریبا همه به عنوان بزرگترین پلتفرم موسیقی و پادکست برای حمایت از صاحب آثار می شناسند. طراحی لوگو ساده اسپاتیفای ممکن است شما را دچار اشتباه کند اما برندبوک این سایت از 10 بخش مفصل تشکیل شده است.

برای مشاهده راهنمای طراحی اسپاتیفای، این لینک را لمس کنید.

  1. استارباکس

برند بوک استارباکس

جای تعجب زیادی دارد اگر صحبت از برند بوک باشد و استارباکس، بزرگترین کافی شاپ زنجیره ای جهان در آن حرفی برای گفتن نداشته باشد. راهنمای طراحی برند تعاملی استارباکس شامل جزئیات نحوه استفاده از عناصر اصلی آن مانند لوگوی نمادین Siren، پالت رنگی، عکاسی، فونت و … است.

برای مشاهده راهنمای طراحی استارباکس، این لینک را لمس کنید.

  1. برنامه تیک تاک

brand book تیک تاک

کتاب برند تیک تاک به صورت تعاملی با نگاهی عمیق به نحوه گسترش نام تجاری خود از طریق طراحی می پردازد. در هسته برند TikTok انرژی، خلاقیت و آزادی عمل کاربران به چشم می خورد.

برای مشاهده راهنمای جامع تیک تاک، این لینک را لمس کنید.

  1. دیسکورد

برند دیسکورد

دیسکورد نرم افزاری بر بستر وب است که اکثرا توسط جامعه گیمر ها مورد استفاده قرار می گیرد. راهنمای برند دیسکورد به اندازه کامیونیتی هایی که در آن هستند، رنگارنگ و هوشمندانه است. فایل کامل عناصر برند دیسکورد بسیار حجیم است و نشان دهنده آن می باشد که پژوهش کاملی در طراحی برندبوک دیسکورد انجام شده است. (حدود 180 مگابایت)

 برای مشاهده برند بوک کامل دیسکورد، این لینک را لمس کنید.

  1. نتفلیکس

برندبوک نتفلیکس

تا جایی که به دارایی های برند مربوط می شود، نتفلیکس در درجه اول بر روی نحوه رفتار با لوگوی خود متمرکز شده است. این شرکت مجموعه ای ساده از قوانین شامل اندازه لوگو، تایپوگرافی، رنگ و … را در برندبوک آنلاین خود برای ذینفعان فراهم کرده است.

برای مشاهده برند بوک کامل نتفلیکس، این لینک را لمس کنید.

سفارش برند بوک از ایران وب لایف

سفارش برند بوک از ایران وب لایف

همانطور که مشاهده کردید، ساختار کتابچه راهنمای برند برای هر شرکتی نسبت به سازمان دیگر متفاوت است. برای شروع طراحی برند بوک، متخصصین طراحی گرافیک ایران وب لایف طی جلساتی به بررسی و طراحی بخش های گوناگون این سند تجاری مهم برای شما می پردازند.

جهت اطلاع بیشتر، مشاوره رایگان و دریافت لیست قیمت می توانید از طریق راه های زیر با ما در تماس باشید.

مشاوره رایگان

تلفن تماس:
021-86047486

اینستاگرام

مشاهده نمونه کار های
عکاسی

واتس آپ

ارسال پیام در
واتس آپ

4.8/5 - (6 امتیاز)

فهرست مطالب

2 پاسخ

    1. ممنون از نظر شما
      بله واقعا نیاز به محتوای جامع و کامل در مورد برندبوک حس میشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *