مرد 25 ساله در چین با فروش کلیه خود توانست آیفون بخرد! این خبر هم شوکه کننده هم خنده دار است اما باید بدانیم که اپل، بالاترین حد وفاداری به برند را بین تمامی شرکت های جهان در اختیار دارد. در فضای آنلاین این تعهد به برند صرفا با دیجیتال مارکتینگ میسر نمی شود و باید تعمق بیشتری در مورد دیجیتال برندینگ انجام داد. در این مقاله سعی داریم به طور کامل در مورد برندسازی دیجیتال و کانال های اصلی آن صحبت کنیم.
دیجیتال برندینگ چیست؟
برندسازی یکی از موثرترین راه ها برای پیوند خلاقیت و استراتژی مارکتینگ جهت ماندگاری در ذهن مصرف کننده است. برندسازی دیجیتال مجموعه فعالیت هایی است که با افزایش آگاهی از برند، باعث می شوند نشان تجاری در ذهن مخاطب ماندگاری شود. در اصل تفاوت اصلی دیجیتال برندینگ با دیجیتال مارکتینگ، در هدف این فرایند هاست که در اولی هدف افزایش شهرت و اعتبار برند است نه لزوما افزایش فروش؛ با این رویکرد دیجیتال برندینگ وسیع تر از دیجیتال مارکتینگ است.
برای درک بهتر برندسازی دیجیتال بهتر است کمی بیشتر در مورد اصل برند و برندینگ بدانیم:
برند (Brand)
واژه برند به زبان اسکاندیناوی به معنای “گداختن” است و در ابتدایی ترین شکل ممکن، برای علامت گذاری گاو ها (برندینگ دام) استفاده می شده است. بعد از آن در طول تاریخ بشر، برندسازی با انواع حکاکی و برجستگی روی کالا های یک منطقه خود را نشان می داد. در مفاهیم امروزی، برند اشاره به نام تجاری، لوگو، نماد یا هر چیزی دارد که کالا و خدمات یک شرکت را با دیگری متمایز می کند.
“به این نکته توجه داشته باشید که بدون برندینگ هم می توان با استفاده از انواع روش های بازاریابی درون گرا و برون گرا فروش ایجاد کرد اما قدرت برند هنگام ماندگار شدن در ذهن مصرف کنندگان خود را نشان می دهد.”
برندسازی (Branding)
بر اساس کتاب مدیریت بازاریابی کاتلر و کلر:
برندسازی به معنای تزریق قدرت یک برند به هر محصول یا خدمت است.
این تعریف به زیبایی، تمامی فرایند هایی که سبب ایجاد تمایز محصول یا خدمات در ذهن مصرف کنندگان می شود را پوشش می دهد. استراتژی هایی از جمله ساخت برند، هویت، ارزش ها، لوگو، معرفی، ایجاد آگاهی از برند، تعلق احساسی به برند، وفاداری به برند و … را می توان در حیطه برندسازی معنا کرد.
اهمیت دیجیتال برندینگ
بسیاری از افراد با اهمیت برندینگ آشنا هستند اما در زمینه دلایل استفاده سازمان از برندسازی دیجیتال پرسش هایی وجود دارد که سعی می کنیم در ادامه اهمیت دیجیتال برندینگ را برای شما شرح دهیم.
- برندسازی دیجیتال به شما کمک می کند تا به جامعه ای از مشتریان دست پیدا کنید که پیش از آن خبری از برند شما نداشتند. به عنوان مثال یک شرکت مواد غذایی در ایران با دیجیتال برندینگ می تواند مخاطب هدف خود را در کشور های همسایه یا سراسر جهان پیدا کند.
- دیجیتال برندینگ با استفاده از ابزار های متنوع می تواند برند شما را برای مشتریان یادآوری کند و موجب حفظ ارتباط بیشتر با مصرف کنندگان شود.
- ارتباطات آسان بین مشتریان و برند، هدفی است که به موجب دیجیتال برندینگ می توان به آن دست یافت. با گسترش برندسازی آنلاین، مصرف کنندگان به راحتی با استفاده از وبسایت، شما را پیدا کرده و مستقیما با برند شما طرح شکایت، نقد یا پیشنهاد می کنند. این موضوع را در ایجاد وفاداری در مشتریان باید جدی گرفت.
تفاوت های دیجیتال برندینگ و مارکتینگ
اگر واژه دیجیتال را که بین این دو مشترک هستند کنار بگذاریم، با دو واژه برندینگ و مارکتینگ مواجه می شویم که در برخی نقاط همپوشانی هایی دارند و در برخی نقاط متفاوت هستند. چیزی که باید بدانیم این است که مارکتینگ همواره زیر مجموعه برندینگ می باشد. تفاوت های اصلی برندسازی و بازاریابی را می توان در موارد زیر گنجاند:
- تمرکز: تاکید در دیجیتال برندینگ بر روی برند و عناصر اصلی آن است؛ در حالی که بازاریابی وظیفه یافتن مشتریان و فروش بیشتر به آن ها را بر عهده دارد.
- هدف: استراتژی های دیجیتال برندینگ را می توان در مجموع برای رسیدن به هدف ارتباطات مستحکم تر و وفاداری به برند معرفی کرد؛ در حالی که اهداف اصلی دیجیتال مارکتینگ عمدتا روی تبدیل مصرف کننده به مشتری و سود بیشتر متمرکز هستند.
- قدرت: با دیجیتال مارکتینگ حتی بدون عناصر اصلی برندینگ هم می توانید فروش ایجاد کنید اما قدرت دیجیتال برندینگ در ادامه دار بودن فروش با ایجاد مشتریان وفادار است.
- وظیفه: رسالت اصلی دیجیتال برندینگ، انتقال هویت برند به ذهن مشتریان است در حالی که وظیفه دیجیتال مارکتینگ مانور روی محصول و خدمات می باشد.
- تبلیغ: پیام تبلیغاتی دیجیتال برندینگ در تمامی پلتفرم ها یکسان است اما شرکتی که بازاریابی دیجیتال انجام می دهد ممکن است از تبلیغات متنوع برای هدف قرار دادن مشتریان استفاده کند.
مزایای برندسازی دیجیتال
برندسازی را می توان به دو وجه محیط داخلی و خارجی تقسیم بندی کرد: محیط خارجی شامل بازاریابی و مارکتینگ و داخلی شامل محصولات، فرهنگ، ماموریت، چشم انداز و ارزش های سازمان. برندسازی دیجیتال در بلندمدت تاثیر بسزایی روی عمر کسب و کار شما خواهد داشت. علاوه بر این برخی از مهم ترین مزایای دیجیتال برندینگ شامل موارد زیر است:
ساخت شخصیت و هویت برند
اگر در زمینه مزایای دیجیتال برندینگ برای ساخت هویت برند شک دارید می توانید به برند اپل و طرفداران آن توجه کنید. اپل در زمینه کیفیت و کارایی (محیط داخلی) به بالاترین شکل ممکن کار خود را انجام می دهد و این موضوع به دلیل برندینگ بسیار قوی در ذهن مخاطبان نیز نهادینه شده است. حال اپل در نظر دارد گجت تازه ای بزند، به نظر شما و با توجه به شخصیت اپل آیا ممکن است محصول نهایی خوب نباشد؟ قطعا نه و این دقیقا همان ساخت شخصیت برند در ذهن شماست.
ارتباط موثر با مشتریان
با استراتژی های دیجیتال برندینگ و روابط عمومی آنلاین، برند شما همواره در دسترس مشتری است. چه در شبکه های اجتماعی که روزانه در آن زمان می گذرانند و چه از طریق وبسایت، ارتباط معنادار مشتریان با شما سبب ایجاد وفاداری به برند خواهد شد. به یاد داشته باشید برندی که به صورت آنلاین حضور چندانی نداشته باشد در ذهن مخاطب امروزی جایی ندارد.
هزینه کمتر، بازدهی بیشتر
دیجیتال مارکتینگ و دیجیتال برندینگ هر دو نسبت به برندینگ به صورت سنتی مقرون به صرفه تر هستند. میزان هزینه ها در تبلیغات چاپی یا تلوزیونی را در نظر بگیرید و آن را با تبلیغات آنلاین مقایسه کنید. به همین دلیل است که به خصوص برای کسب و کار های کوچک و متوسط، دیجیتال برندینگ بسیار پر بازده تر است و اگر با کمی خلاقیت ترکیب شود، می توان انتظار رشد انفجاری در برندسازی را داشت.
دسترسی به مخاطبان بیشتر
بر خلاف برندینگ معمول، دیجیتال برندینگ بستری گسترده ای از تمامی پلتفرم های آنلاین مانند توییتر، اینستاگرام، وبسایت و … در اختیار شما می گذارد که می توانید از آن برای انواع تبلیغات مانند تبلیغات ویروسی استفاده کنید. علاوه بر این، سطح تعاملات و engagement در وبسایت و بخصوص شبکه های اجتماعی فراتر از تصور شماست و نمی توان آن را با پول خرید.
کانال های اصلی دیجیتال برندینگ
سئو و بهینه سازی وبسایت
همانطور که در مقاله سئو چیست به آن اشاره کردیم، 3.5 میلیارد سرچ روزانه در گوگل، چیز کمی نیست که بتوان از پتانسیل آن برای دیجیتال برندینگ چشم پوشی کرد. سئو نوعی بازاریابی درونگراست که به جای تبلیغ برای مشتریان، آن ها به دنبال خدمات و محصولاتی که شما ارائه می دهید، هستند.
یکی از مهم ترین ارکان برندسازی، دیده شدن و ایمپرشن است که با سئو قوی و حضور در صفحه اول گوگل می توانید همواره جلوی چشم مصرف کنندگان قرار بگیرید. همچنین سئو سایت و بالا آمدن در مقالات علمی حوزه خود، باعث ایجاد اعتماد به برند شما در کلمات کلیدی اصلی خواهد شد.
اگر چه سئو در بلند مدت نتیجه می دهد اما یکی از بهترین کانال های تبلیغات و برندینگ برای هر کسب و کار است و می تواند ترافیک روزانه بسیار بالایی را بدون هیچ هزینه ای وارد وبسایت کند.
تبلیغات کلیکی (PPC)
Pay per click یا پرداخت به ازای کلیک یکی از قدیمی ترین کانال های برندسازی دیجیتال محسوب می شود. روی آوردن به این نوع تبلیغات برای هر سازمانی که قصد برندسازی آنلاین داشته باشد، از نان شب هم واجب تر است.
تبلیغات کلیکی معمولا به سه دسته تقسیم می شوند:
- تبلیغات بنری و متنی در وبسایت های پر بازدید
- تبلیغات PPC گوگل (گوگل ادز)
- تبلیغات در برنامه ها و بازی های تلفن همراه
داشتن تبلیغات کلیکی به سئو نیز کمک می کند. افراد مختلفی روزانه تبلیغات شما را می بینند و ممکن است برای رفع کنجکاوی خود نام برند شما را در گوگل سرچ کنند. یکی از فاکتور های با اهمیت گوگل برای رتبه بندی وبسایت ها، برند بودن وبسایت و میزان سرچ نام کسب و کار است.
سوشال مدیا مارکتینگ
رسانه های اجتماعی یا سوشال مدیا جایی است که همه ما روزانه چند ساعتی را در آن وقت می گذرانیم. سطح تعامل افراد با برند های محبوب خود در این پلتفرم ها بسیار بالاست و اگر قصد برندسازی دارید، سوشال مدیا دقیقا جایی است که باید در آن سرمایه گذاری کرده و آمیخته بازاریابی دیجیتال خود را پیاده کنید.
احتمالا آخرین تبلیغ خلاقانه برند لویی ویتون که کریستیانو رونالدو و لیونل مسی در حال بازی شطرنج هستند را دیده باشید. آیا تبلیغ دیگری می توانست تا این حد دیده شود؟ سوشال مدیا را جدی بگیرید. (حتی هنگامی که برخی محدودیت های داخلی روی آن ایجاد شود.)
بازاریابی محتوا (کانتنت مارکتینگ)
بازاریابی محتوا به خودی خود یک کانال برندینگ دیجیتال مهم است و از سایر کانال های دیگر پشتیبانی می کند. هنگامی که به طور مداوم محتوای باکیفیت و مرتبط با مخاطبان خود ایجاد می کنید، این فرصت برای شما ایجاد می شود که کلمات کلیدی بیشتری را در سئو هدف قرار دهید و وب سایت خود را همواره تازه و سر حال نگه دارید؛ چیزی که گوگل دوست دارد.
هر میزان که تولید محتوای با کیفیت بیشتر شود، به همان میزان احتمال جای گیری نام برند شما در تصمیم گیری برای خرید های B2B نیز بیشتر خواهد شد.
PR (روابط عمومی آنلاین)
روابط عمومی یا PR را می توان قلب تپنده برنامه ریزی برای برندینگ شرکت دانست. استراتژی روابط عمومی خوب باعث میشود که هم آگاهی از برند را افزایش دهید و هم با ایجاد ارتباط مستقیم بین شرکت و مشتریان، صدای آن ها را بشنوید و مشتریان وفادار ایجاد کنید.
به عنوان مثال یکی از فعالیت های PR شرکت، هماهنگ کردن با خبرگزاری ها برای پوشش مراسم لانچ محصول، حضور در نمایشگاه ها، سخنرانی ها و … شرکت است تا به مرور زمان، مخاطبان بیشتری در زنجیره آگاهی از برند قرار بگیرند.
ویدئو مارکتینگ
اگر بخواهید وبسایت های معروف دنیا را نام ببرید، احتمالا یوتیوب یکی از گزینه های اول است. این وبسایت با بیش از 1.8 میلیارد کاربر فعال، علاقه افراد به مشاهده محتوای ویدئویی را نشان می دهد. اگر با فکر و خلاقیت ویدئویی حرفه ای برای برندینگ خود (مانند ویدئو های تبلیغاتی برند های معروف) بسازید، مطمئن باشید بیشترین تعامل را از یوتیوب، آپارات و … دریافت می کنید.
ایمیل مارکتینگ
بسیاری از سازمانها به ایمیل مارکتینگ صرفاً برای ایجاد فروش فکر می کنند. با این حال، یکی از کارکردهای اصلی بازاریابی ایمیلی، ایجاد روابط قوی است که منجر به افزایش شهرت برند می شود. افرادی که در کمپین ها یا وبسایت شما عضو خبرنامه شده اند، مشخص است که به محتوایی که شما عرضه می کنید، علاقه مند هستند. اگر در محتوای ایمیل چیزی که علاقه مند هستند را به آن ها بدهید، بعد ها اطلاعیه های تخفیفی و جشنواره های شما را هم مشاهده می کنند.
استراتژی های دیجیتال برندینگ
این توصیه را به عنوان یکی از برترین شرکت های دیجیتال مارکتینگ در ایران از ما پذیرا باشید:
داشتن برند بوک و استراتژی یکپارچه دیجیتال برندینگ به عنوان نقشه راهی برای آینده، علیرغم چالش های آن، الزامی است. برند دارای دارایی های نامشهود فراوانی مانند آگاهی از برند و وفاداری به آن است که بدون استراتژی متمرکز نمی توان آن ها را تقویت کرد.
قبل از برنامه ریزی استراتژی برند دیجیتالی، این موارد را چک کنید تا بتوانید فرآیندهای موثری را ایجاد کنید:
- هدف برند
چرا مشتریان باید محصولات و خدمات شما را بخرند؟ برای کشف هدف برند خود به ماموریت، چشم انداز، ارزش ها و شعار سازمان نگاهی بیندازید.
- مخاطب هدف
درک مشتریانی که به خدمات شما نیاز دارند، بر استراتژی برندینگ شما تأثیر مثبت خواهد گذاشت. این به معنای سبک زندگی، عادات خرید و رفتار مصرف کنندگان است.
- رقبا
بهترین نعمت برای برندینگ و بازاریابی، داشتن رقبای قوی است. زمانی را برای بررسی رقبای اصلی و آنچه انجام می دهند اختصاص دهید تا مشخص کنید چه فعالیت یکسان و یا متفاوتی باید انجام دهید.
- پیام برند
پیام برند شما، همان انسجام و درج هویت برند در تبلیغات است. سعی کنید روی پیام برند بر اساس محصول و خدمات خود تکیه کنید.
- شناخت برند
استراتژی های شناخت برند را زمانی می توان موفقیت آمیز دانست که مصرف کنندگان به محض مشاهده لوگو، شعار، شکل بسته بندی و … برند را شناسایی کنند. انجام تحقیقات وسیع بازار به شناخت بیشتر این مورد کمک خواهد کرد.
سوالات متداول پیرامون شناخت دیجیتال برندینگ
پس از راه اندازی یک کسب و کار یا ایجاد اولین محصول، اولین اولویت شما باید برندسازی بخصوص به صورت دیجیتال باشد. دیجیتال برندینگ در واقع تمامی تلاش های شما جهت ارتباط با مشتریان و جلب توجه به بهترین نحو است تا به محض مشاهده علائم دیداری و شنیداری مانند رنگ، لوگو، شعار و … برند شما را یادآوری کند.
حضور دیجیتال برند در کانال هایی مانند سئو، تبلیغات کلیکی، ایمیل مارکتینگ، سوشال مدیا مارکتینگ و … صورت می گیرد. برخی از استراتژی ها مانند سئو و ایمیل مارکتینگ بلند مدت و برخی مانند تبلیغات کلیکی در کوتاه مدت نتایج اثربخشی روی برندینگ دارند.
به دلیل شباهت های لفظی و ساختاری این دو اغلب با هم اشتباه گرفته می شوند اما باید بدانید که دیجیتال برندینگ فضای بسیار گسترده ای را پوشش می دهد که بازاریابی آنلاین یکی از قسمت های آن است. هدف در برندسازی، شناسایی و آگاهی از برند است اما در بازاریابی دیجیتال، هدف ایجاد فروش بیشتر است. در بخش ابتدای همین مقاله به سایر تفاوت های این دو اشاره شده است.