سریع و دقیق دو صفتی است که مرغ مگس خوار در عین ظرافت، با خود دارد. شاید علت نامگذاری یکی از اصلی ترین الگوریتم های گوگل به نام این پرنده در سال 2013 نیز همین دقت و سرعت عمل آن باشد. اما الگوریتم مرغ مگسخوار دقیقا چیست و چه تغییراتی در صفحات SERP ایجاد کرد؟ در ادامه این مقاله به بررسی تمامی ابعاد این الگوریتم خواهیم پرداخت.
الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چیست؟
موتور جستجوی گوگل که تا پیش از این کلمات کلیدی را به سرعت جستجو می کرد؛ پس از عرضه الگوریتم مرغ مگس خوار توانست این کلمات را تفسیر کند. در این الگوریتم، موتور جستجو قادر شد تا بجای تحلیل جداگانه کلمات سرچ شده، کل جمله را تفسیر کند و از این طریق نتایج دقیق تری را ارائه دهد.
مهم است بدانیم که این الگوریتم مانند پاندای گوگل یا الگوریتم پنگوئن مبتنی بر جریمه صفحات اسپم یا کپی کار نیست بلکه تلاش گوگل برای درک معانی واقعی پشت هر عبارت جستجو شده است.
اما همین درک معنایی گوگل از محتوا که در بخش تاثیر این الگوریتم بر دنیای سئو، مفصل راجع به آن صحبت می کنیم؛ باعث شد تا شرکت های سئو بجای استفاده مکرر از کلمات کلیدی به فکر استفاده از عبارات LSI یا هم خانواده باشند و کیفیت کلی محتوای خود را ارتقا دهند.
البته که در بسیاری از موارد کمک مرغ مگس خوار به کاربر باعث نارضایتی صاحبان وبسایت ها شده است؛ چراکه گوگل با تقویت این الگوریتم و گراف دانش، شبکه کاملی از اطلاعاتی که مخاطب می خواهد را بدون ورود به حتی یک وبسایت در اختیار او قرار می دهد.
همین موضوع، بار ها محل شکایت صاحبان وبسایت ها بوده است که گوگل با نمایش اینگونه نتایج ورودی به وبسایت آن ها را کم کرده است اما گوگل همواره این ادعا را رد کرده است.
نحوه کارکرد الگوریتم مرغ مگس خوار
بیایید چند مثال بزنیم تا با هم به قدرت دقیق ترین پرنده گوگل پی ببریم:
بدون درج کلمه کلیدی اصلی خود مانند سریال ریک و مورتی، عبارت “پیرمرد دانشمند و نوه اش” را جستجو کنید. چشمتان به سرعت به عنوان اصلی این سریال جذاب بر می خورد. تا پیش از این الگوریتم گوگل در تشخیص معنایی یک محتوا بشدت ضعف داشت و به راحتی از طرف وبمستران فریب می خورد.
یک جستجوی جالب:
سرچ کنید قد کریستیانو رونالدو
بدون نیاز به ورود به وبسایتی و مطالعه اطلاعاتی که شاید به دنبال آن ها نباشید، به سرعت عدد قد رونالدو 1.87 متر را در کنار گراف دانش و قد چند بازیکن فوتبال نام آشنای دیگر مشاهده می کنید. این ویژگی ها از وبسایت های گوناگون مانند ویکی پدیا، IMDB، ترنسفر مارکت، پروفایل شبکه های اجتماعی و … توسط مرغ مگس خوار جمع آوری شده است.
یک جستجوی جالب دیگر:
شکر (سپاس) و شکر (شیرین کننده) در نوشتار یکسان هستند اما گوگل از کجا مفهوم جستجوی شما را متوجه می شود؟ هنگامی که از کلمات هم خانواده یا مرتبط با هر یک را جستجو می کنید، مرغ مگس خوار متوجه تفاوت ها می شود. کیفیت شکر و سجده شکر نتایج متفاوتی به شما نشان می دهد و این تفاوت به دلیل جستجوی معنایی گوگل است.
جستجوی جذاب دیگر:
بار ها برای خود من پیش آمده است که برای انجام محاسبات ساده ضرب و تقسیم، برنامه Calculator ویندوز را باز کرده ام و چند ثانیه برای بالا آمدن آن منتظر مانده ام. به سادگی عبارتی مانند “598*12.68” را داخل گوگل تایپ کنید و در کسری از زمان پاسخ صحیح را دریافت کنید!
علاوه بر این، هر محاسبات دقیقی هم نیاز داشتید، می توانید روی ماشین حساب گوگل حساب کنید.
جستجویی دیگر:
البته این جستجو فعلا در وب فارسی مقدور نیست و صرفا در سرچ انگلیسی قابل مشاهده است. شما می توانید عبارات گوناگونی که حاوی یک سوال هستند را از گوگل بپرسید تا به سرعت دقیق ترین پاسخ را به شما نشان دهد. به عنوان مثال عبارت “baby heart rate” را جستجو کنید. (این قابلیت به فیچر اسنیپت نیز معروف است که در مقاله ای به تشریح آن می پردازیم.)
مثال آخر:
عبارت “آب و هوا” را جستجو کنید. بر اساس موقعیت مکانی ثبت شده شما و با کمک سایت Weather.com، پیش بینی وضعیت آب و هوایی تا چند روز آینده به دقت برای شما فراخوان می شود.
اگر بخواهیم از جذابیت های این الگوریتم بگوییم می توان از صبح تا شب مثال برای آن آورد و لذت برد اما بهتر است به ادامه مقاله بپردازیم.
جستجوی معنایی یا Semantic search
جستجوی معنایی دقیقا چیزی است که در قلب این الگوریتم قرار گرفته است. مفهومی که در Semantic search نهفته است در واقع نه صرفا یادگیری ماشینی بلکه ارتباط مفهومی بین کلمات وارد شده توسط یک کاربر است. قسمت عمده جستجوی معنایی را در مثال هایی در ابتدا زدیم تشریح کردیم اما بگذارید با یک مثال جستجوی معنایی را بیشتر توضیح دهیم.
شما جستجو می کنید دندانپزشکی. در وب فارسی نتایجی که نمایش می دهد شامل گراف دانش، گوگل مپ دندانپزشکان و باقی نتایج مربوط به کلینیک های دندانپزشکی است.
اما همین جستجو را به زبان انگلیسی انجام دهید: Dentistry
گراف دانش و گوگل مپ یکیست اما با توجه به هدف از جستجوی کاربر انگلیسی زبان که احتمالا به دنبال تعریفی از دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی یا مجله مربوط به آن است؛ نتایج صفحه اول با نتایج صفحه اول فارسی که اکثرا معرفی کلینیک های دندانپزشکی می باشد، متفاوت است.
این جستجوی معنایی زنگ خطر را برای وبسایت هایی که محتوای مناسبی برای کاربر تولید نمی کنند و صرفا با پر کردن حجم محتوا و قرار دادن کلمات کلیدی در آن قصد بهبود رتبه را دارند؛ به صدا در آورد.
علاوه بر این، مرغ مگسخوار با توجه به اطلاعاتی که از موقعیت مکانی کاربر، سابقه جستجو های پیشین، ساعت های شبانه روز و … بدست می آورد، اجازه می دهد که گوگل نتایج دقیق تری به شما نشان دهد.
گراف دانش یا Knowledge Graph
غولی به نام گراف دانش گوگل که هر روز در حال گسترش می باشد، مجموعه ای بیش از 500 میلیارد فکت در مورد موضوعات مختلف است. اگر سیر تکاملی داده به دانش را مطالعه کرده باشید متوجه خواهید شد که گوگل صرفا این اطلاعات را جمع آوری نمی کند بلکه با پروراندن و تثبیت، آن ها را تبدیل به دانش کرده است.
به هنگام جستجوی هر سوالی که نیاز به پاسخی علمی یا حقیقت دارد، گراف دانش دست به کار می شود و در کنار وبسایت های لیست شده، می توانید از آن هم استفاده کنید. از جستجو در مورد شرکت های معروف، اشخاص مشهور، انواع غذا تا موجودات و اصطلاحات علمی؛ هر آنچه فکر کنید را می توانید در گراف دانش گوگل پیدا کنید.
اما گراف دانش روی سئو و وبسایت ها چه تاثیری می گذارد؟
اگر وبسایت شما روی کلمات کلیدی که گراف دانش دارد سئو شده است؛ باید انتظار کاهش ورودی ارگانیک بدون افت رتبه را داشته باشند. روندی که طبق آمار وبسایت Semrush در سال های 2016 و 2018 صورت گرفته است، کاملا نشان دهنده کاهش میزان CTR در مقابل افزایش جستجوی بدون کلیک می باشد.
جستجوی صوتی با مرغ مگس خوار
شاید برای بسیاری از افراد بخصوص در زبان فارسی تا به حال پیش نیامده باشد که با استفاده از ابزار وویس سرچ جستجوی خود را انجام داده باشند اما این قابلیت گوگل بعد از تخمین آینده تلفن های همراه از سال 2011 اقدام به توسعه این قابلیت کرد. قابلیت جستجوی صوتی گوگل به افراد این امکان را می دهد که بجای تایپ کردن با گوگل صحبت کنند.
الگوریتم مرغ مگس خوار نقش موثری در توسعه ابزار جستجوی صوتی گوگل داشته و شناخت زبان طبیعی محاوره ای افراد و نشان دادن نتایج مدنظر کاری است که این الگوریتم به راحتی انجام داد.
تاثیر این الگوریتم بر دنیای سئو
گوگل چه می گوید؟ مانند همیشه:
محتوای خارق العاده تولید کنید، پسر یا دختر مودبی باشید و از قوانین پیروی کنید تا سعادتمند بشوید!
اما تاثیرات هر الگوریتم (چه مثبت و چه آسیب زننده) همواره بیش از چیزی بوده که گوگل منتشر کرده است. در این قسمت به برخی از فعالیت هایی که مطابق میل این پرنده دقیق گوگل است؛ اشاره کرده ایم:
استفاده از اسکیما و داده های ساختار یافته
بر اساس گفته گوگل استفاده از اسکیما و نشانه گذاری صفحات به عنوان یک فاکتور برای رتبه بندی استفاده نمی شود اما امروزه ما می دانیم استفاده از اسکیما مارک آپ بصورت غیر مستقیم باعث بهبود رتبه سایت می شود. استفاده از انواع اسکیما می تواند علاوه بر رضایت بیشتر کاربر منجر به فهم بهتر گوگل از نوع محتوایی که در اختیارش قرار می دهیم شود.
استفاده از کلمات LSI و نگارش مفهومی محتوا
اول از همه باید بدانیم که lsi به معنای استفاده از کلمات هم زمینه (Context) در محتواست. به این معنا که اگر محتوایی در مورد خودرو می نویسید، استفاده از کلماتی مانند گاز، پدال، ترمز، پیست مسابقه، ماشین و … در آن انتظار می رود. به همین طریق می توان گفت اگر در محتوای شما کلمه کلیدی اصلی را حذف کنند، باز هم قابل مطالعه است و فرد متوجه مفهوم کلی محتوای شما می شود؟
از طرفی صرفا برای گرفتن رتبه، محتوا ننویسید و فضای وب را از اسپم و محتوای مشابه با لحن های متفاوت پر نکنید. سعی کنید ابتدا روی محتوا مسلط شوید و سپس اقدام به نگارش محتوایی بکنید که برای رضایت کاربر مفید باشد.
بهینه سازی برای کاربر نه موتور جستجو
بر اساس عقیده بسیاری از وبمستران، سئو امروزه از بهینه سازی برای موتور جستجو به سمت بهینه سازی برای کاربران رفته است و با توجه به شواهدی که از اهمیت کاربر برای گوگل داریم این نظریه اثبات شده است.
برای کاربران بنویسید نه برای گوگل!
اهمیت کمتر حجم محتوا
شاید تا چند سال پیش، یکی از قوی ترین تکنیک های تولید محتوا، سبک محتوایی آسمان خراش (skyscraper) بود. این سبک محتوایی بر اساس حجم کلمات بسیار زیاد و توضیحات فراوان مستحکم شده بود و گوگل نیز علاقه خاصی به این سبک محتوایی داشت. اما با توجه به متنوع شدن نیاز های کاربران، دیگر نوشتن هر محتوا با حجم کلمات بالا تضمین کننده رتبه خوب در گوگل نیست.
به جای ادامه این سبک از محتوا، می توان از سبک محتوای تاپیک کلاستر (خوشه ای) برای پاسخ به تمام نیاز های کاربران در مقالات مختلف استفاده کرد.
تولید محتوای غنی با تصویر، ویدئو و فایل صوتی
چه به آمار جهانی نگاهی بیندازید و چه اطرافیان خود، محتوای ویدئویی، صوتی و تصویری طرفدار بسیار بیشتری از محتوای متنی دارد. گوگل هم به این مورد توجه می کند و به ارائه محتوای بصری توسط وبسایت ها اهمیت ویژه ای می دهد. استفاده از اینفوگرافیک، ویدئو و تصاویر یونیک قطعا به مذاق مرغ مگسخوار خوش می آید.