از آوریل 2012 تا اکتبر 2016 با بیش از 6 آپدیت سراسری و در نهایت پیوستن آن به هسته الگوریتمی، الگوریتم پنگوئن گوگل یا Google Penguin تاثیرات بسیار بالایی روی دنیای وبمستران و نوع تعامل آنها با گوگل داشته است. اما الگوریتم پنگوئن که به نام آپدیت وب اسپم شهرت یافته چیست و چه مواردی را کنترل می کند؟ در این مقاله بطور کامل در مورد این الگوریتم خطرناک صحبت خواهیم کرد.
پنگوئن گوگل چیست؟ روند زمانی آپدیت های پنگوئن
یکی از الگوریتم های گوگل که از سال 2012 به مبارزه با آفت ماهیت این موتور جستجو پرداخت، گوگل پنگوئن بود. همانطور که در بخش تاریخچه موتور های جستجو گفتیم، سرگی برین و لری پیج با ایده رتبه دهی به وبسایت هایی که بیشترین پیوند (بک لینک) از سایت های دیگر را داشته باشند وارد عرصه سرچ انجین ها شدند و البته که ایده آن ها بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
اما مشکل کجا بود؟
وبمستران کلاه سیاه یا اسپمر ها!
هنگامی که شما راه های رشد در یک پلتفرم را واضح بیان می کنید، باید انتظار زیاد شدن اسپم در آن بخش را داشته باشید؛ چیزی که انتظار برای مشاهده آن چند ماه بیشتر طول نکشید. وبسایت ها برای دریافت ورودی بیشتر از طریق گوگل می بایست رتبه بالاتری در صفحه اول داشته باشند و از چه راهی می توانند رتبه بهتری در گوگل داشته باشند؟ دریافت بک لینک از سایت های بیشتر!
در ابتدا هر گونه لینک (لینک فارم، بک لینک کامنتی، سایت واید، فوتر، لینک پنهان و …) قدرتی بود برای افزایش PageRank وبسایت ها و بهبود رتبه آنها. با آمدن پنگوئن اما اوضاع متفاوت شد.
توصیه می کنیم برای آشنایی کامل ا مفاهیم و اصول اولیه سئو، مقاله سئو چیست را مطالعه نمایید.
در حالی که پاندای گوگل با کیفیت محتوا سروکار داشت، پنگوئن یک راست به سراغ لینک سازی دستی، اسپم و کلاه سیاه رفت.
آپدیت های پنگوئن: ترسناک و بیرحم!
ارائه اولیه پنگوئن: قدمی بزرگ برای سایت های با کیفیت
در مقاله ای که همزمان با این الگوریتم در بخش دولوپر گوگل منتشر شد، به مزایای سئو کلاه سفید و شرایط تولید محتوای با کیفیت اشاره شد. این وبسایت نام black hat webspam را نقطه مقابل بهینه سازی مثبت دانست و نوشت که ما به وضوح فعالیت منفی این سایت ها را از جمله کیورد استافینگ و PBN را می بینیم.
در حالی که سیگنال های این الگوریتم را نمی توانیم فاش کنیم (زیرا نمیخواهیم راهی برای بازی کردن با نتایج جستجو به افراد بدهیم.) اما توصیه ما به وبمستران، تمرکز بیشتر روی کیفیت محتوا به جای درگیر شدن به تاکتیک های اسپمی سئو است.
عرضه این الگوریتم در جستجوی زبان انگلیسی و اغلب زبان ها روی 3 درصد از جستجوها و روی زبان هایی که وبسایت های اسپمی زیادی دارند تا حد بالایی می تواند اثرگذار باشد. “Matt Cutts”
اولین به روز رسانی: پنگوئن با دقت بیشتر!
در 26 می 2012 مت گاس مدیر بخش اسپم گوگل به طور کوتاه اشاره به آپدیت الگوریتمی وب اسپمر کرد و اعلام نمود این آپدیت روی کمتر از 0.1 درصد از جستجو ها تاثیر دارد. اولین آپدیت پنگوئن کمی دقت خود را بیشتر کرد تا وبسایت هایی که از لینک سازی دستی استفاده نمی کردند با پنالتی گوگل مواجه نشوند.
دومین به روز رسانی: تاثیر بیشتر
چند ماه بعد از بروز رسانی پنگوئن، باز هم مت گاس اعلام کرد که این الگوریتم دستخوش به روزرسانی داده ها شده است و این آپدیت روی حدود 0.3 درصد از جستجو ها تاثیرگذار خواهد بود. همانند آپدیت گذشته، طرز تفکر اصلی پنگوئن، تمرکز روی بک لینک های اسپمی بوده است.
سومین به روز رسانی: پنگوئن 2
ماه می معمولا جزو ماه های پر التهاب برای وبمستران است. آپدیت پنگوئن 2 که به گفته مت گاس بصورت دقیق تری صفحات را بررسی می کند نیز در می سال 2013 عرضه شد. بیشترین اثر آپدیت ها در این الگوریتم متعلق به پنگوئن 2 بود که روی بیش از 2.3 درصد از کل نتایج جستجو های گوگل تاثیر گذاشت.
باز هم مت گاس جامعه وبمستری را به تولید محتوای با کیفیت، تشویق کاربران به اشتراک آدرس وبسایت با دوستان و دریافت بک لینک بصورت طبیعی تشویق کرد.
چهارمین به روز رسانی: آپدیتی ساده یا ویرانگر؟
در اکتبر همان سال، باز هم گوگل خبر از آپدیتی با عنوان پنگوئن 2.1 داد و اعلام کرد صرفا برای به روز رسانی داده هاست و تاثیرات جزئی دارد اما در آن سال بسیاری از وبمستران شاهد کاهش ترافیک زیاد روی وبسایت های خود بودند.
پنجمین به روز رسانی: به پنگوئن 3 سلام کنید.
بعد از حدود یک سال از نسخه 2 این الگوریتم، گوگل خبر از ارائه پنگوئن 3 طی چند هفته به مرور داد. این عرضه آهسته به روز رسانی به صورت موفق انجام شد و اکثر وبمستران صدمه زیادی از این آپدیت ندیدند.
ششمین به روز رسانی: پنگوئن 4 مسلح تر از همیشه!
پس از تقریبا دو سال از ارائه آخرین نسخه این الگوریتم، گوگل اعلام کرد که الگوریتم پنگوئن را به قسمتی ثابت از هسته الگوریتمی خود تبدیل کرده و آخرین آپدیت رسمی را طی چندین هفته عرضه می کند. این الگوریتم به دقت صفحات وب را بررسی و با تکنیک های کلاه سیاهی مانند خرید بک لینک، PBN، کیورد استافینگ و … از طریق شناسایی IP و بررسی روند ها برخورد می کند.
گوگل پنگوئن به چه مواردی حساس است؟
مزرعه لینک (لینک فارم)
همانطور که گفتیم، گوگل به عنوان یکی از اصلی ترین فاکتور های رتبه بندی خود، از بک لینک نام برده بود. بک لینکی که منجر به ایجاد وبسایت هایی با نیت فروش بک لینک انبوه به نام لینک فارم شد. شاید بتوان گفت اولین و اساسی ترین هدفی که پنگوئن دنبال آن میگشت، در واقع همان لینک فارم ها بودند.
لینک سازی رباتی
Money Robot، SEO auto pilot، Links robot یا هر ابزاری که بصورت انبوه در وبسایت هایی که مدیریت خوبی ندارند اقدام به لینک سازی می کنند، مورد حمله پنگوئن قرار می گیرند.
اگر در مورد نحوه فعالیت این ربات ها نمی دانید، یکی از آن ها را دانلود کرده و به راحتی متن، لینک، تصویر و عنوان را به آن بدهید. در عرض چند ساعت این ربات در سایت هایی که در منبع خود دارد لینک شما را می گذارد. (البته چند ماه بعد منتظر پنالتی گوگل باشید!)
انبوهی از بک لینک در زمانی کم!
لینک سازی طبیعی قواعد خود را دارد که حتما در مقاله ای جداگانه به آن می پردازیم. یکی از مواردی که پنگوئن روی آن حساس می باشد، بک لینک های فراوان از وبسایت هایی با ارزش کم در مدت زمان بسیار کوتاه است. از این تکنیک در سئو منفی برای کنار زدن رقبا هم استفاده می شود.
تبادل لینک
هنوز هم هستند وبسایت هایی مانند بلاگفا، رزبلاگ، لیمو بلاگ و … که امکان تبادل لینک بین خود را دارند. این گزینه دقیقا همان جایی است که پنگوئن یا اثر آن را خنثی کرده است یا تاثیر منفی روی وبسایت خواهد گذاشت.
لینک سازی فوتر و سایت واید
ترفندی که بسیاری از وبمستران در آن سالها از آن برای لینک سازی بهره می بردند، لینک سازی فوتر یا سایت واید بود. حتی هنوز هم این سبک بک لینک میان طراحان وبسایت مرسوم است اما با آمدن پنگوئن گوگل به طور رسمی اعلام کرده است که کرولر ها یا اصلا این لینک ها را نادیده می گیرند و یا ارزش کمی برای آن در نظر خواهند گرفت.
بک لینک کامنتی
کامنت لینک بیلدینگ هم یکی از تکنیک هایی است که با درج رل نوفالو تا حدی جلوی انتشار اسپم توسط آن گرفته شد. جالب است بدانید پنگوئن نیز روی این سبک لینک سازی حساس است اما هنوز هم بسیاری از وبمستران در کشور هایی مانند ایران، مالزی، هند و … از این تکنیک کلاه سیاه بهره می برند.
سئو کلاه سیاه با الگوریتم پنگوئن
همانطور که در مقاله سئو کلاه سیاه بطور کامل در مورد تکنیک های غیر مجاز سئوکاران که به مرور توسط گوگل شناسایی و مجازات می شوند، صحبت کرده ایم. گوگل متوجه است که بسیاری از وبسایت ها از تکنیک های کلاه سیاه برای گرفتن رتبه استفاده کرده اند و می کنند اما تا زمانی که بطور دقیق رفتار کاربر روی چنین وبسایت هایی مثبت باشد تقریبا کاری با آنها ندارد.
اما در مورد ارتش مسلح پنگوئن های گوگل، علاوه بر جریمه چنین وبسایت هایی مواردی در نظر گرفته شده است که هزینه سئو کلاه سیاه را بسیار گزاف می کند و عملا ارزش بک لینک های کلاه سیاه را بسیار کم می کند.
نهایت تصوری که گوگل می خواهد در مدیران وبسایت ها ایجاد کند این است که دو راه جلوی خود متصور شوند:
- ادامه فرایند کلاه سیاه که بسیار نا امن تر از گذشته شده است و ممکن است یک شبه کل ترافیک سایت از دست رود.
- تغییر جهت به سئو کلاه سفید و سرمایه گذاری در تولید محتوای با کیفیت، سئو داخلی و تلاش در کسب بک لینک های طبیعی
دو “پ” بازیگوش: مقایسه پاندا و پنگوئن گوگل
همانطور که احتمالا تا اینجای کار متوجه شدید، پنگوئن الگوریتمی است که عموما کیفیت بک لینک های پیوند داده شده به سایت شما را اندازه گیری می کند. اگر بک لینک های داده شده به سایتی از کیفیت پایینی برخوردار باشند، از وبسایت هایی با ارزش دامنه پایین، بی ربط و بصورت انبوه باشند احتمال جریمه توسط پنگوئن بالاست.
اما پاندای گوگل به طور کلی به دنبال کیفیت محتواست و از وبسایت هایی که محتوای بی کیفیت، با حجم پایین و دارای کلمات کلیدی پر تکرار باشند، خوشش نمی آید.
دو “پ” خطرناک: پنالتی پنگوئن
پنالتی شدن توسط پنگوئن ممکن است داخل سرچ کنسول گوگل به شما اطلاع داده شود که بصورت شکل زیر می توانید اخطار آن را مشاهده کنید:
اما نشان ندادن هیچگونه مشکلی در بخش Manual Action سرچ کنسول به این معنا نیست که وبسایت پنالتی نشده است. تنها بررسی وبمستری متخصص می تواند بصورت دقیق پنالتی شدن یا نشدن شما را تشخیص دهد.
گمان زنی که اینجا ایجاد می شود این است که اگر رقیب بک لینک های اسپمی را به سایت ما داد چه کاری باید انجام دهیم؟ این عمل یکی از تکنیک های سئو منفی (Negative SEO) است که رقیب برای پنالتی کردن وبسایت شما بک لینک های اسپمی بصورت انبوه می دهد. البته نباید زیاد در این موضوع حساس شد چراکه اولا اگر وبسایت شما به اندازه کافی سیگنال مثبت داشته باشد، سئو منفی نمی تواند کاری خاصی انجام دهد.
دوما ابزاری به نام disavow توسط سرچ کنسول گوگل برای بی تاثیر کردن بک لینک های ناخواسته یا اسپمی ارائه شده است که از طریق آن می توانید جلوی سئو منفی را بگیرید.
خروج از پنالتی پنگوئن چگونه است؟
از آنجایی که هدف پنگوئن مانند سایر الگوریتم های گوگل نمایش وبسایت های با کیفیت است، بهتر است برای وبسایت هایی که از آن صدمه دیدند استراتژی های زیر را در نظر بگیریم:
تحلیل بک لینک های سایت
یکی از عوامل رتبه بندی وبسایت که ارزش آن هنوز هم بسیار بالاست، بک لینک طبیعی از وبسایت های قدرتمند است. اما اگر بک لینک هایی دارید که مخرب هستند بهتر است آن ها را دسته بندی کرده و با ابزار Disavow آن ها را بی اثر کنید. (صرف بالا بودن اسپم اسکور وبسایت ماز دلیلی بر مخرب بودن لینک ها نیست.)
اگر سئوکار نیستید بهتر است از یکی از شرکت های سئو در این زمینه مشاوره بگیرید.
ساخت بک لینک های طبیعی و مثبت
بعد از بی اثر کردن بک لینک هایی که احتمال بالای اسپم دارند، بهتر است به دنبال ساخت بک لینک های محتوایی از وبسایت های معتبر باشید. استفاده از خدمات رپورتاژ آگهی می تواند بک لینک های خوبی برای شما داشته باشد اما مطمئن باشید محتوای یونیک در متن رپورتاژ استفاده کنید و حداقل در آن کلمه کلیدی، رتبه بگیرید.
نشانه هایی از کلاه سفید بدهید.
مجازات گوگل به معنای اعدام سایت نیست و امکان ریکاوری بعد از مدتی وجود دارد؛ تنها کاری که باید انجام دهید بدون چشم داشت به گرفتن رتبه، محتوای یونیک تولید کنید و سعی کنید به سئو داخلی و خارجی سایت خود بیشتر توجه کنید.
مشاوره سئو توسط ایران وب لایف
دریافت خدمات مشاوره سئو از یک تیم سئو مجرب می تواند به آگاهی بیشتر از آنالیز وبسایت، بک لینک ها و سایر موارد بیانجامد. همچنین راهکار های برگرداندن سایت به وضعیت عادی و خروج از پنالتی گوگل توسط سئوکار مجرب مجموعه ایران وب لایف می تواند بسیار کمک کننده باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.