اگر الگوریتم های گوگل را بشناسید، حتما با نامگذاری جالبی که از طرف وبمستران یا گوگل در مورد آن ها می شود آشنا هستید. از الگوریتم های دوست داشتنی مانند الگوریتم پاندا، کبوتر گوگل و مرغ مگسخوار تا آپدیت های الگوریتمی ترسناکی مانند پنگوئن و فانتوم، همه در کنار هم برای بهبود تجربه کاربر هنگام جستجو فعالیت می کنند.
در ادامه این مقاله بطور کامل با الگوریتم کبوتر گوگل (pigeon algorithm)، تغییراتی که در صفحات SERP گوگل ایجاد کرد و اینکه چگونه با بهبود سئو محلی از خرابکاری های کبوتر گوگل در امان باشیم، صحبت کرده ایم.
الگوریتم کبوتر گوگل چیست؟
برای ملموس تر شدن نتیجه فوق العاده این الگوریتم، یک لحظه با گوشی خود در گوگل عبارت ” پمپ بنزین ” را جستجو کنید. بدون اینکه عباراتی که نشان دهنده لوکیشن شما باشد را بزنید و بدون اینکه وارد گوگل مپ شوید، کبوتر گوگل به سرعت نزدیک ترین نتایج را بر اساس موقعیت مکانی به شما پیشنهاد می دهد.
دلیل نامگذاری این الگوریتم به نام کبوتر نیز غریزه ذاتی کبوتر ها در جلد شدن به یک منطقه خاص است. اگر خاطرتان باشد احتمالا اصطلاح کبوتر های نامه رسان را شنیده اید؛ کبوتر ها استعداد بالایی در مسیریابی دارند و این عامل باعث شده است که نام کبوتر برای همیشه روی الگوریتمی که بیشترین تاثیر در جستجوی محلی را دارد، حک شود.
هدف اصلی گوگل از این آپدیت الگوریتمی در سال 2014 اهمیت دادن به کسب و کار های محلی است که شاید در مقایسه با بیزینس های سئو شده بزرگ، توان رقابت آنچنانی نداشته باشند. همانطور که اشاره شد بعد از این آپدیت هسته الگوریتمی گوگل اهمیت سئو محلی و بهینه سازی برای جستجوی افراد نزدیک به کسب و کار در اولویت قرار گرفت.
پیش از ادامه به طور خلاصه تغییراتی که بزرگترین آپدیت جستجوی محلی ایجاد کرد را بیان کنیم:
رشد دایرکتوری های با کیفیت
شاید بتوان بزرگترین لطف کبوتر را به وبسایت های دایرکتوری با کیفیت نسبت داد. کلمه “دندانپزشک” را جستجو کنید. حتی در وب فارسی هم چند نتیجه اول به وبسایت هایی رسیده است که به معرفی بهترین دندانپزشکان پرداخته اند و افراد آزادانه در مورد آن ها صحبت می کنند و رای می دهند.
تلفیق سرچ گوگل و گوگل مپ
با الگوریتم کبوتر نتایج جستجوی محلی که گوگل مپ برای شما فراهم کرده بصورت پوزیشن صفر در بسته 3 تایی نمایش داده می شود. تا قبل از سال 2015 این نتایج حتی به 10 مورد هم می رسید اما با تبدیل آن به 3 نتیجه برتر، در عمل بسیاری از کسب و کار های محلی که توانایی بالایی برای لوکال سئو را ندارند، از رقابت جا ماندند.
البته منابع گوگل را باید در نظر گرفت اما 3 تایی کردن نتایج منتخب رقابت را بصورت دموکراسی در آورد. علاوه بر ثبت موقعیت در نقشه گوگل، کسب و کار ها می بایست از مشتریان راضی خود بخواهند در گوگل مپ به آن ها امتیاز دهند و نظر خود را در مورد خدمات یا محصولات ارائه کنند. این عمل مستقیما روی نشان دادن کسب و کار در 3 عنوان برتر تاثیر گذار است.
البته همینجا به یکی از باگ های این الگوریتم که هنوز هم برخی کسب و کار ها از آن استفاده می کنند، اشاره کنیم.
مسئله همچنان در عدم شناخت کلمات کلیدی بصورت کامل توسط گوگل بخصوص در زبان فارسی است. کسب و کار ها با کلمه کلیدی اصلی حوزه فعالیت، خود را در گوگل ثبت می کنند و این باعث می شود اگر نظرات مثبتی هم دریافت کنند، در آن کلمه کلیدی جزو کاندیداهای اصلی باکس سه تایی پیشنهادی باشند. (نمونه آن جستجوی “توری حصاری” در گوگل است.)
تغییراتی که الگوریتم کبوتر ایجاد کرده است.
این الگوریتم باعث بهبود پارامتر های رتبه دهی گوگل در مورد فاصله کسب و کار ها تا فرد جستجوکننده شد. گوگل پس از الگوریتم کبوتر امیدوار بود تا با کاهش شعاع فاصله جستجو، نتایج مرتبط تری به کاربر نشان دهد و میزان رضایت کاربران نشان می دهد این موتور جستجو تا حد قابل قبولی در این امر موفق شده است.
اگر تا اینجا به مزایای الگوریتم کبوتر گوگل پی بردید، بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که یکی از نتایج منفی این الگوریتم، کم رنگ شدن نتایج کسب و کار هایی محلی بود که در حومه شهر قرار داشتند.
تغییراتی که کبوتر گوگل ایجاد کرد عبارتند از:
ظاهر نتایج جستجو
ظاهر نتایج جستجو برای کلماتی که می تواند به کسب و کار های محلی ارتباط داشته باشد، تغییرات زیادی داشته است اما باید بدانیم که این الگوریتم صرفا روی کلمات کلیدی که تشخیص می دهد محلی است تاثیرگذار است و روی سایر کلمات کلیدی تاثیری بر نمایش ظاهر جستجو ندارد. البته در این کلمات نیز لوکیشنی که گوگل از شما دارد در رتبه بندی وبسایت ها و شخصی سازی آن متناسب با مکان شما نقش دارد.
رشد کسب و کار های محلی
اگر به عنوان یک کسب و کار محلی فعال هستید و روی سئو وبسایت هم حساب باز کرده اید، اهمیت کبوتر گوگل برای شما دوچندان است. اینکه گوگل در نتایج SERP تنها 3 نتیجه از مپ را نشان می دهد، رقابت اصلی برای این سه رتبه را شدید تر می کند. شاید برای وبسایت هایی که سئو خوبی دارند ورود مخاطب از طریق باکس جستجوی محلی چندان اهمیت نداشته باشد اما برای هزاران کسب و کار، ورود به این باکس می تواند ارزشمند باشد.
دایرکتوری ها
پس از آپدیت کبوتر وضعیت رتبه بندی دایرکتوری ها در SERP بهبود قابل توجهی داشت. دایرکتوری هایی که اقدام به معرفی پزشکان، رستوران ها، تعمیرگاه ها، وکلا و … می کردند بر اساس قدرت دامنه، پارامتر های سئو داخلی و خارجی روی کلمات کلیدی مدنظر خود رشد قابل توجهی را تجربه کردند.
مطالعه موردی بیش از 5000 وبسایت در مورد کبوتر گوگل
در مقاله ای که در پایگاه اطلاع رسانی searchengineland در سال 2014 منتشر شد به بررسی موردی تاثیرات کبوتر گوگل روی جستجو محلی پرداخته شد. نتایج این بررسی نتایج زیر را نشان داد:
این الگوریتم به کیفیت ترافیک ورودی به سایت ها کاری ندارد.
معمولا پس از هر آپدیت الگوریتمی گوگل، شاهد جابجایی وبسایت ها و کاهش کیفیت ترافیک ورودی آنها بودیم اما این الگوریتم صرفا کمیت ترافیک ورودی را از طریق راهنمایی مخاطب به نتایج گوگل مپ تغییر می دهد.
موقعیت مکانی بیش از پیش مورد اهمیت است.
نمودار زیر نتیجه این بررسی را به وضوح نشان می دهد. هر میزان که حضور کسب و کار ها (بخصوص کسب و کار های کوچک) از مرکز شهر دور تر شده، درصد تاثیر منفی این الگوریتم بیشتر شده است. گوگل هم مانند بسیاری از فرمانداران و مهندسان عمران، علاقه خاصی به مرکز شهر دارد!
بیش از حد بهینه سازی نکنید.
بهینه سازی بیش از حد یا Over-Optimization در سئو محلی در این مطالعه تاثیرات منفی روی وبسایت ها داشته است. استفاده از چند مکان برای قرارگیری در یکی از لیست های گوگل یا استفاده از چند آدرس و کدپستی در وبسایت ها توسط این الگوریتم نادیده گرفته می شود و بعضا مشکل ساز است.
با الگوریتم کبوتر گوگل چه کنیم؟
برخی از معیار های رتبه دهی الگوریتم کبوتر عبارتند از:
- نزدیکی IP کاربر از نظر فیزیکی به کسب و کار بر اساس نوع جستجو
- نزدیکی کسب و کار به مرکز شهر
- آدرس، اسم وبسایت و شماره تلفن (تطابق اطلاعات وبسایت و مپ)
- کیفیت و کمیت استناد ها بخصوص در دایرکتوری های محلی قوی
- اعتبار دامنه
- تعداد و کیفیت بک لینک ها
- کمیت و کیفیت نظرات گوگل مپ
- سوشال سیگنال
برای گرفتن رتبه در جستجوی محلی می تواند استراتژی زیر را پیش بگیرید:
استراتژی سئو داخلی در جهت رضایت کبوتر
محتوا
محتوا بخصوص برای جهت گیری سئو محلی و رضایت این الگوریتم بسیار مورد اهمیت است. داشتن محتوا هایی که به یک منطقه خاص اشاره داشته باشد مانند دندانپزشک در منطقه سعادت آباد تهران و … می تواند مستقیما بر ورودی وبسایت شما تاثیر مثبت بگذارد. در تحقیق کلمات کلیدی خود به دنبال کیورد هایی باشید که مربوط به یک منطقه جغرافیایی باشد.
معمولا در جستجو های محلی مربوط به هر خدمتی رقابت کمتر است و می تواند با یک استراتژی معقول در مدت زمان کوتاهی ورودی جذب کنید.
صفحه اصلی سایت
ترجیحا در محتوای صفحه اصلی یا فوتر به آدرس، گوگل مپ و سایر مشخصات فیزیکی خود اشاره کنید.
همچنین استفاده از لوکیشن و منطقه در قسمت های مختلف محتوا مانند تگ و برچسب، عناوین اصلی و … می تواند در سئو محلی به شما کمک کند.
بطور مثال برای پروژه آهنیتو استفاده از تگ هایی مانند قیمت فنس باغی اصفهان، گیلان، کرج و … بر اساس تحقیق کلمات کلیدی توانست ورودی بسیار بالایی را در جستجوی لوکال برای سایت بیاورد.
موارد زیر می تواند کمک کننده باشد:
- استفاده از عناوین شهر ها یا مناطق در عنوان اصلی لندینگ ها
- استفاده از عناوین مناطق در عناوین فرعی h2 تا h4
- استفاده از عناوین لوکال در تگ آلت تصاویر
- استفاده از نام شهر و مناطق در URL صفحات
- استفاده از لینک سازی داخلی برای هدایت کاربر و خزنده گوگل به صفحات مربوط به لوکیش های مختلف (مانند خرید ویلا شمال تهران، اجاره ویلا کردان، اجاره ویلا استخر دار رامسر و …)
استراتژی سئو خارجی در جهت رضایت کبوتر
Google Business | ثبت گوگل بیزینس
تکمیل پروفایل کسب و کار در گوگل بیزینس می تواند کمک فوق العاده ای به سئو محلی کند اما متاسفانه این قابلیت در ایران به علت تحریم ها بسته شده است و توضیح آن فایده ای ندارد.
گوگل مپ
اگر گوگل بیزینس را در اختیار نداریم، خداروشکر هنوز استفاده از ویژگی های گوگل مپ برای ما امکان پذیر است. ثبت بیزینس در گوگل مپ به همراه کلمه کلیدی اصلی کسب و کار، تشویق مشتریان راضی به ثبت نظر واقعی در مورد خدمات، بارگذاری تصاویر واقعی کسب و کار و … می تواند کمک کننده باشد.
دایرکتوری ها
در هر کسب و کاری اگر بگردید حداقل یک دایرکتوری در حال فعالیت است. ثبت کسب و کار در این دایرکتوری ها و کسب امتیاز مناسب از طرف کاربران محلی قطعا خوراک مناسبی به کبوتر می رساند. هر میزان Citation یا استناد بیشتری از طرف وبسایت های معتبر و دایرکتوری ها به برند شما بشود، ارزش وبسایت شما پیش کبوتر بالاتر خواهد رفت.
استفاده از اسکیما مارک آپ
اسکیما به نشانی schema.org داده های ساختار یافته ای گفته می شود که یکی از موسسان آن شرکت گوگل بوده است. نوعی از اسکیما به نام لوکال بیزینس که در اغلب وبسایت های وردپرسی (رنک مث یا یوست) وجود دارد و به وسیله آن می توانید اطلاعات مربوط به بیزینس خود را ثبت کنید. از طریق سرچ کنسول گوگل نیز می توانید درستی اجرای این اسکیما را تست کنید.
لینک سازی و رپورتاژ در وبسایت های محلی
دریافت بک لینک از وبسایت هایی که بطور مشخص روی یک منطقه یا شهر خاصی فعالیت دارند، می تواند در کلمات کلیدی لوکال به وبسایت شما کمک کند. اینگونه وبسایت ها مانند “سایت خبری تابناک” که برای هر شهر فعال شده است امکان درج رپورتاژ را با دریافت مبلغی فراهم کرده است. در کمپین های دیجیتال مارکتینگ خود حتما به وبسایت های قدرتمند محلی توجه داشته باشید.