در این آموزش قصد داریم تا شما را با عوامل کلیدی موثر در طراحی سایت آشنا نماییم. امروزه هر کسب و کاری برای بقا و پیشرفت نیاز به اجرای دیجیتال مارکتینگ در بدنه تیم خود دارد. دیجیتال مارکتینگ حوزه های مختلفی را در بر می گیرد و نیازمند برنامه ریزی هدفمند می باشد. طراحی سایت زیبا، کاربرپسند و متناسب با کسب وکار شما، شما را یک گام به سمت موفقیت در دیجیتال مارکتینگ نزدیک می کند. شما میتوانید، هر تکنیکی که دلتان میخواهد در وب سایت خود اجرا کنید. اما اگر روش مناسبی را برای پیاده سازی در پیش نگیرید مسلما بازخورد مناسبی دریافت نخواهید کرد. اگر با اصول مناسب برای طراحی سایت آشنایی ندارید، ما به شما آموزش لازم را می دهیم. در ادامه هفت عامل کلیدی در طراحی سایت مورد بررسی قرار گرفته است.
1. سلسله مراتب بصری (Visual Hierarchy)
به طراحی سایت به چشم یک خودرو نگاه کنید. در خودرو چرخ ها نیازمند گریس کاری برای روانتر حرکت کردن هستند. در یک سایت نیز، عکس ها و جایگاه قرارگیری منوها، ذهن مشتری شما را روانتر میکند. پس شما باید در ذهن خود این دایره ها را مرتب کنید.
فرض میکنیم ۱۰ پارامتر در سایت ما وجود دارد، آیا اهمیت همه این 10 پارامتر به یک اندازه است؟
شما باید اولویت های خود را براساس دید کاربر مورد نظر تعیین کنید. شرکت آمازون با استفاده از رنگ ، کاری می کند تا دکمه افزودن به سبد خرید را برجسته تر ببینید.
به طور کلی در طراحی سایت اهداف تعیین کننده عناصر موجود در سایت هستند. هم چنین این عناصر به ترتیب اولویت و اهمیت باید در جای مناسب قرار بگیرند. اگر هدف خاصی نداشته باشید، برای اولویت بندی عناصر دچار سردرگمی می شوید. به این ترتیب مشتری (مخاطب)، نمی داند که کدام هدف شما رتبه بالاتری دارد.
به عنوان مثال سایت سوناما را برای شما بررسی کرده ایم. هدف این سایت ، فروش لوازم آشپزی در فضای باز است. اولین چیزی که توجه شما را جلب می کند قطعه گوشت بزرگ است. بعد از آن، عنوان اصلی به چشم می خورد .بعد از آنکه شما متوجه موضوع شدید، گزینه خرید به چشم شما یا مشتری می آید. در جایگاه چهارم، یک خط در مورد موضوع توضیح داده شده است. بعد از این ها، شما یک کادر بنر تبلیغاتی رایگان را مشاهده می کنید.
به نظر شما، در سایتتان بازدید کنندگان به دنبال چه عواملی می گردند؟ یا اینکه شما نیاز دارید چه عواملی را دنبال کنید، که تا به حال برای سایتتان اجرا نکرده اید؟ پس در صورت جست و جو می توانید این عوامل را پیدا کنید. این عوامل بسته به نوع کسب و کار شما تعیین می شود. یک سایت آموزشی در مقایسه با سایت خرید و فروش آنلاین، اولویت های متفاوتی از هم دارند.
نسبت طلایی، در اصل یک شماره جادویی (۱٫۶۱۸) است. این نسبت باعث می شود همه چیز در طراحی سایت زیباتر دیده شود. به عنوان مثال رابطه فیبوناچی ( Fibonacci ) را در نظر بگیرید.
اعداد روبه رو، مجموعه ای از اعداد سری فیبوناچی است : , ….۰,۱,۱,۲,۳,۵,۸,۱۲,۲۱
شما فکر می کنید این اعداد به ظاهر مرتبط نیستند، اما هر عدد مجموع دو عدد قبلی است.
اکثر هنرمندان و معماران با استفاده از این رابطه برنامه ریزی می کنند .برای مثال سازه پانتئون در یونان باستان با الهام گیری از این رابطه ساخته شده است.
3. قانون هیک (hick’s law)
هیک قانونی برای خود دارد که می گوید هرچیز اضافی که در سایت خود دارید را حذف کنید. حذف موارد اضافی به مشتری کمک می کند، تا سریع تر انتخاب نماید.
4. قانون فیت (fitt’s law)
قانون Fittموارد زیر از جمله
زمان لازم برای حرکت به یک منطقه هدف (به عنوان مثال، با کلیک بر روی یک دکمه)
اینکه یک دکمه نیمی از صفحه شما را جذب کند اصلا خوب نیست. این را هم باید بدانید که قانون fitt یک لگاریتم باینری است. در واقع نتایج در آن، پیش بینی شده است. زمانی را در نظر بگیرید، که از یک دکمه کوچک و ساده استفاده می کنید. سرعت شما نسبت به زمانی که از دکمه بزرگ تر استفاده میکنید ۲۰% بیشتر است . افزایش اندازه دکمه سرعت اشتراک گذاری کمتر می کند. این مهم است که اندازه دکمه مورد استفاده براساس نیاز باشد. مثلا برای دکمه نمایش آمار ،باید از دکمه بزرگتر استفاده شود، تا در دید بازدید کنندگان باشد. همچنین ، اگر دو دکمه "ثبت" و "انصراف" داشته باشید، مطمئئنا ۹۹٫۹۹۹۹٪ می خواهید ثبت بیشتر به چشم بیاید. در نتیجه دکمه "ثبت" از دکمه "انصراف" باید بزرگتر باشد.
5- قانون سوم ((Rule of Thirds
6. اصول گِستالت(Gestalt Principles)
در طراحی یک سایت کاربر مورد نظر، قبل از تشخیص header، منو، پاورقی و... ابتدا تمام سایت شما را بازبینی می کند. شما می توانید قوانین موجود در Gestalt را مطالعه نمایید. دراین سایت متوجه می شوید که کاربران در طراحی چه چیزی را درک می کنند. در این مقاله تعدادی از این قوانین را برای شما بیان می کنیم.
با طراحی موثر ، شما مطمئن می شوید ، گزینه هایی که با هم می آیند کاربرد یکسانی ندارند. برای مثال منوی navigation،پاورقی و... باید کاربرد خود را داشته باشند.
در طراحی سایت باید عناصر مشابه را هم گروه کرد. به طور مثال اشکال، رنگ ها، سایه ها و ... هر کدام باید در یک گروه قرار گیرند. در عکس زیر میتوان به خوبی نقاط سیاه و سفید را از هم جدا کرد و در یک گروه قرار داد.