اگر علمی بخواهیم بررسی کنیم که سئو چیست، باید گفت که بهینه سازی وبسایت یا SEO (Search Engine optimization) فرایندی است برای ایجاد تجربه بهینه برای دو دست از کاربر:
کرولر گوگل (Google Crawler)
کرولر گوگل که به اصطلاح به آن گوگل بات هم گفته می شود، وظیفه اصلی ایندکس صفحات وب را بر عهده دارد. بهبود تجربه کاربری برای خزنده های گوگل می تواند شامل بهینه سازی هاست، صفحات دارای پارامتر، صفحات بدون محتوای غنی، جلوگیری از کنیبالیزیشن و … باشد. در گوگل سرچ کنسول (ابزاری رایگان برای تحلیل ارتباط بین کاربر، گوگل و وبسایت) نیز می توانید کرول باجت وبسایت خود را بررسی کنید.
کاربر (User)
شاید اصلی ترین دلیل ایجاد مفهومی به نام سئو و برتری گوگل نسبت به سایر موتور های جستجو، بهبود تجربه کاربری باشد. در بخش تاریخچه موتور های جستجو به اهمیت تجربه کاربری و بهینه سازی وبسایت برای کاربر خواهیم پرداخت.
سئو چیست به زبون خودمونی:
وقتی یک کلمه کلیدی مثل خرید خودکار رو سرچ میکنی، ممکنه 100 تا سایت صفحه ای برای خرید خودکار داشته باشن. خب گوگل چطوری از بین این 100 تا سایت، 10 تا رو تو صفحه اول میاره؟ اونی که رتبه 1 هست چه فرقی با رتبه 8 داره؟ جواب این سوالات میشه سئو وبسایت و بهبود تجربه کاربر!
چرا سئو مهم است؟
دلیل رقابت پر چالش وبسایت ها برای رسیدن به رتبه های بالای گوگل چیست؟ پر واضح است که اصلی ترین دلیل سئو وبسایت، ایجاد فروش از طریق جذب کاربر در فضای وب است. دلایلی که به این نتیجه ختم می شوند عبارتند از:
دیده شدن (برندینگ)
فلسفه وجودی موتور های جستجو، مرتفع کردن نیاز افراد به بهترین نحوه و سریع ترین زمان است. در بسیاری از موارد دیده شده است یک برند نا آشنا در یک تخصص خاص، از برندی آشنا اما عرضه کننده کالای عمومی بیشتر مورد اعتماد قرار گرفته است. اگر محتوایی که ارائه می دهید، محصولی که می فروشید یا خدمتی که عرضه می کنید از رقبای شما مقرون به صرفه تر و با کیفیت تر باشد، مطمئن باشید با سئو اصولی می توانید برندینگ خوبی بکنید.
اگر می خواهید در گوگل دیده شوید، همواره به سئو نیاز دارید.
یکی از اصلی ترین پایه های دیجیتال مارکتینگ
ورود کاربر به سایت و در نهایت به قیف فروش، یکی از مهم ترین وظایف دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی آنلاین است. ترافیک ارگانیک (بدون CPC) یکی از ارزشمند ترین و پایدار ترین نحوه ورود مخاطب با وبسایت هاست. هنگامی که کاربر عبارتی را جستجو می کند، به دنبال حل مشکلی، برطرف کردن سوالی یا خرید وسیله ای است و اعتمادی که وبسایت های برتر گوگل می شود، نسبت به تبلیغات CPC و ادز بسیار بالاتر می باشد.
بنابراین با یک استراتژی سئو مناسب، می توان ورود کاربر به وبسایت و بالطبع آن، میزان فروش را تا چندین برابر افزایش داد.
سرمایه گذاری بلند مدت
تبلیغات یکی از ارکان مهم بازاریابی است و نباید آن را فراموش کرد اما سئو وبسایت سرمایه گذاری بلند مدت با نرخ بازدهی و ROI بالاست. رسیدن به نتایج در سئو کمی زمان بر است اما به دلیل پایداری نتایج و میزان اعتمادی که ایجاد می کند، توصیه می کنیم سئو را جدی بگیرید.
بررسی آماری برای پی بردن به اهمیت سئو وبسایت
- در حدود 63000 جستجو در هر ثانیه در گوگل انجام می شود. (یعنی بعد از خواندن این متن حدود 126000 جستجو در گوگل انجام شده است.)
- حدود 78 درصد از جستجوی جهانی روی پلتفرم دسکتاپ در اختیار گوگل است. این میزان برای موبایل در حدود 89 درصد است. (البته در ایران بیش از 98 درصد جستجو های فارسی در گوگل صورت می گیرد.)
- میانگین جهانی CTR (نرخ کلیک) رتبه 1 گوگل حدود 20 درصد است. البته در جستجو مربوط به برند ها بیش از 50 درصد CTR به رتبه 1 می رسد.
- حدود 90 درصد صفحات وبسایت ها حتی 1 بازدید کننده از گوگل هم ندارند!
- صرفا حدود 25 درصد کاربران برای یافتن پاسخ پرسش های خود به صفحه 2 گوگل می روند.
- در سال 2021 حدود 47 درصد تمامی جستجو های گوگل، جستجوی لوکال بودند. (اهمیت سئو محلی در آینده)
- عبارت “Google” بیشترین میزان جستجو را در موتور جستجوی گوگل سال 2021 داشته است. رتبه های بعدی میزان جستجو، یوتوب و فیسبوک هستند.
- هر فرد بطور متوسط 3 تا 4 مرتبه در روز در گوگل عبارتی را جستجو می کند.
- طبق نظرسنجی جهانی در سال 2021، بیشترین استفاده افراد از گوگل در جهت پیش بینی هوا، پیدا کردن فروشگاه ها و رستوران ها، جستجوی اخبار، سوشال مدیا و در نهایت کسب اطلاعات در مورد ویروس کرونا بوده است.
پدر تمام موتور های جستجو، با نام Archive توسط Alan Emtage دانشجوی دانشگاه مک گیل در مونترال و سال 1990 (تنها یک سال پس از ایجاد WWW) اختراع شد. با این حال Archive توانایی نشان دادن اطلاعات محدودی مانند لیست بندی ها بود و توانایی نمایش محتوا به مخاطب را نداشت.
در سال 1991 تیم برنرز لی مخترع پروتکل WWW، تصمیم گرفت خود یک کتابخانه مجازی برای کمک به کاربران از آدرس سایت های مختلف ایجاد کند.
و اما JumpStation
می توان گفت اولین موتور جستجویی که همانند سرچ انجین های امروزی، وبسایت ها را برای یک کلمه کلیدی خاص رتبه بندی می کرد و مقداری از عنوان هر صفحه را نشان می داد، موتور جستجو جامپاستیشن بود.
سال 1994 سر و کله یاهو سرچ پیدا شد.
دیوید فیلو و جری یانگ، هم بنیان گذاران یاهو سرچ وارد عرصه موتور های جستجو شدند. آنها با توسعه موتور جستجوی یاهو، امکان اضافه کردن توضیحات و شخصی سازی URL را برای صاحبان وبسایت ها فراهم کردند. معرفی وبسایت های معمولی به یاهو رایگان بود و صرفا برای وبسایت های فروشگاهی، هزینه ای معادل 300 دلار در سال دریافت می شد.
همزمان با فیلو و یانگ، موتور جستجو WebCrawler آغاز به کار کرد که با توجه به ایندکس کردن تمامی صفحات یک وبسایت، رقیب جدی برای یاهو سرچ شد و در سال 1996 دومین وبسایت پر بازدید سال شد. کند بودن نمایش نتایج و قطعی مداوم سرور به دلیل کمبود زیرساخت از مهم ترین دلایل سقوط سریع WebCrawler بود.
در تب و تاب موتور های جستجوگر، Lycos نیز معرفی شد و تا ژانویه 1995 بیش از 1.5 میلیون فایل را فهرست بندی نمود.
و اما لری پیج بنیان گذار موتور جستجوگر محبوب گوگل. او به همراه سرگئی برین، ایده بک لینک برای رتبه بندی وبسایت ها را مطرح کردند. بک لینک از وبسایتی به سایت دیگر نشان دهنده اعتبار و ارزش وبسایت مرجع است و به عنوان یک رای برای رتبه بندی محاسبه می شود. امروزه هم بک لینک و فرایند لینک بیلدینگ یکی از مهم ترین اقدامات پایه سئو است و تاثیر آن را روی موتور های جستجو بخصوص گوگل مشاهده می کنیم.
AskJeeves که امروزه آن را با وبسایت Ask.com می شناسیم هم یکی از رقبای گوگل است که در حال حاضر هم به فعالیت خود ادامه داده است.
Inktomi که یکی از قدرت های اصلی آن زمان بود در سال 1999 با ماجرای مشکل یاهو (هنگامی که جستجو می شد یاهو، وبسایت یاهو رتبه 1 نبود!) و بسیاری از بیزینس های وابسته، در آستانه ورشکستی قرار گرفت و چند سال بعد توسط خود یاهو خریداری شد. البته دلایل زیادی مانند سرعت رندر نامناسب نتایج، عدم وجود حافظه و کش، ریسپانسیو بودن و … در فروپاشی Inktomi نقش داشتند.
سال 1998 موتور جستجو گوگل رسما معرفی شد و اولین شرکتی بود که موفق شد تبلیغات PPC را با استقبال مردم انجام دهد. یک سال بعد، شرکت های مالی بزرگ مانند Sequoia Capital روی گوگل سرمایه گذاری کردند. در سال 2000، موتور جستجوگر Teoma هم توسط یک تیم دانشگاهی در دانشگاه نیوجرسی معرفی شد.
تغییرات از سال 2000 به بعد روی آنچه از موتور جستجوگر می شناسیم، بسیار تاثیرگذار بودند.
Teoma در سال 2001 اعلام ورشکستگی کرد و توسط ASK.com خریده شد.
سال 2002 سال خرید و فروش موتور جستجوگر بود.
شرکت Overture موتور AllTheWeb را با ارزش 70 میلیون دلار خرید و یاهو 235 میلیون دلار برای خرید Inktomi پرداخت کرد. یاهو پس از مدتی شرکت Overture را هم با مبلغ 1.63 میلیارد دلار خریداری کرد.
در سال 2003 گوگل اولین الگوریتم آپدیت خود را با نام بوستون عرضه کرد.
2004- مایکروسافت که قصد نداشت از بازار پر رقابت و البته پر پول موتور های جستجو عقب بماند، موتور جستجو MSN را راه اندازی کرد. وبسایت Ask هم دو وبسایت (Ticketmaster.com و Match.com) را به ارزش 1.85 میلیارد دلار خرید و ASK.com را راه اندازی کرد.
2007- گوگل جستجوی جهانی را ایجاد کرد و لیستی از اخبار، تصاویر، ویدئو و … را به وبسایت خود اضافه کرد.
2008- گوگل سیستم Google Suggest (دیگران نیز جستجو کردند) را به صفحات خود اضافه کرد.
2009- موتور جستجوی MSN به BING تغییر نام داد و بینگ رسما متولد شد.
2010- گوگل سیستم کرول و ایندکس خود را بهبود داد و توانست با سرعتی 50 درصد بیشتر از گذشته به ایندکس محتوا بپردازد. همچنین گوگل real-time search را به عنوان ویژگی دیگری ارائه داد که هوش مصنوعی بر اساس میزان جستجوی کلمات، کلمه بعدی جستجوی شما را حدس می زند.
2011- گوگل، مایکروسافت و یاهو وبسایت Schema.org را برای ساختار دهی به نمایش محتوای وب تاسیس کردند. در همین سال بود که گوگل، الگوریتم پاندا را برای جلوگیری از درج محتوای ضعیف، کپی و فاقد ارزش معرفی کرد. این الگوریتم را می توان استارت جدا شدن گوگل از سایر موتور های جستجو دانست.
2012- گوگل، الگوریتم پنگوئن را معرفی و با وبسایت های اسپم، لینک سازی غیر طبیعی، خرید بک لینک، PBN و … مقابله کرد.
2013- گوگل با عرضه آپدیت مرغ مگس خوار، دوباره الگوریتم جستجو را متحول کرد. این الگوریتم اولین تلاش یک موتور جستجو برای درک مقصود انسان در پشت جستجو است. (بهبود تجربه کاربر)
2014- یاهو به موتور جستجوگر پیش فرض برنامه موزیلا فایرفاکس تبدیل شد. گوگل همچنان در حال کار روی آپدیت جدید الگوریتم کبوتر برای بهبود نتایج جستجوی محلی و لوکال بود. (بهبود تجربه کاربر) همچنین گوگل بر اهمیت پروتکل امن https تاکید داشت و امنیت وبسایت را یکی از فاکتور های رتبه بندی اعلام کرد.
2015- گوگل که متوجه آینده تلفن همراه هوشمند شده بود، وبسایت ها را الزام به سازگاری و ریسپانسیو بودن با تلفن های همراه کرد. در همین زمان گوگل، الگوریتم Rank Brain را برای ایجاد یادگیری ماشینی در رتبه بندی خود لحاظ کرد.
بینگ هم با کپی برداری از گوگل، الگوریتمی سازگار با تلفن های همراه ایجاد کرد.
در سال 2016 گوگل با به روز رسانی هسته الگوریتم پنگوئن عملا به پنالتی کردن مزارع لینک (Link Farm) پرداخت.
2017- گوگل، وبسایت هایی را که با تبلیغات تمام صفحه و پاپ آپ مزاحمت زیادی برای کاربران ایجاد می کردند را پنالتی کرد.
در 7 مارس 2017 نیز گوگل با الگوریتم فرد (Fred) و یک ماه بعد با عرضه الگوریتم EAT به مقابله با وبسایت های کم کیفیت و با تبلیغات زیاد پرداخت.
اگر اخبار سئو را از چند سال پیش دنبال کرده باشید، متوجه می شوید گوگل با ارائه آپدیت هایی که در نهایت به بهبود تجربه کاربری منجر شدند، از سال 2017 تاکنون توانسته بیش از 91 درصد از مجموع جستجو های جهانی را تصاحب کند. طی این سال ها شکایت های متعددی توسط یاهو و مایکروسافت علیه گوگل مطرح شده است اما گوگل همچنان در صدر است و این به ما یادآور می شود که با بهبود فناوری در جهت رضایت کاربر می توان اول شد، نه با زور و اجبار.
تعاریف اصلی مورد نیاز برای درک فرایند سئو وبسایت:
الگوریتم دسته ای از کد است که موتور های جستجو مانند گوگل از آن برای مقاصد گوناگونی از جمله رتبه بندی وبسایت ها، بهبود تجربه کاربر، سرعت بیشتر جستجو و … استفاده می کنند. موتور های جستجویی مانند گوگل هر روز آپدیت هایی الگوریتمی را تجربه می کنند و بطور متوسط هر چند ماه یکبار آپدیت هایی در هسته الگوریتم خود ایجاد می کنند.
الگوریتم گوگل دنس (Google Dance):
اصطلاح گوگل دنس از سال 2002 ایجاد شد و باعث جابه جایی سایت ها برای محک زدن توسط گوگل می شود. این الگوریتم تقریبا هر روز در تعداد بسیار بالایی از رتبه های کلمات کلیدی تغییرات ایجاد می کند تا هم کاربر با وبسایت های جدید آشنا شود و هم کیفیت محتوای وبسایت ها تخمین زده شود.
الگوریتم مرغ مگس خوار (Google Hummingbird):
الگوریتمی که بطور رسمی در سال 2013 توسط گوگل تایید شد و برای درک بهتر معنای جستجو، از مواردی به جز کلمات کلیدی رسمی مانند حروف محاوره ای در هر زبانی استفاده می کند.
الگوریتم پاندا (Google Panda Algorithm):
یکی از اصلی ترین آپدیت های گوگل که در سال 2011 عرضه شد، جهت کاهش رتبه صفحاتی با محتوای تکراری، کم ارزش و کپی بوده است.
الگوریتم پنگوئن گوگل (Google Penguin Algorithm):
یکی از الگوریتم های حیاتی گوگل که از سال 2012 تا به امروز با به روز رسانی های متعدد جلوی رشد وبسایت هایی با بک لینک های اسپم، کیورد استافینگ (تکرار زیاد کلمات کلیدی بدون محتوای ارزشمند) و … را گرفته است.
الگوریتم کبوتر گوگل (Google Pigeon):
این الگوریتم توسط گوگل تایید نشده و این اصطلاح را صنعت سئو روی این ویژگی قرار داده است. از حدود سال 2014 برای جستجوی محلی، رتبه بندی ها، نقشه گوگل و لینک از دایرکتوری های محلی با اهمیت شد و این الگوریتم با نام کبوتر روی کسب و کار های محلی اثر بسیار خوبی گذاشت.
الگوریتم گوگل رنک برین (Google Rank Brain):
گوگل رنک برین در سال 2015 بطور رسمی معرفی شد و با استفاده از یادگیری ماشینی، اهمیت مفهوم CTR، رفتار کاربر و … رتبه بندی های جستجو را تغییر اساسی داد.
الگوریتم تازگی گوگل (Google Freshness):
در نوامبر سال 2011 گوگل رسما اعلام کرد که آپدیت الگوریتم تازگی محتوا گوگل روی بیش از 35 درصد کلمات کلیدی تاثیر خواهد گذاشت. همانطور که از نام این الگوریتم مشخص است، گوگل به ارائه محتوای تازه اهمیت می دهد و از این رو، آپدیت محتوا می تواند تاثیر خوبی در گرفتن رتبه داشته باشد. به علاوه نشان دادن تاریخ آخرین آپدیت روی صفحه نتایج جستجو باعث می شود کاربر احتمالا روی نتایج تازه تر کلیک کند.
علاوه بر این، ارائه محتوای ترند و تازه سازی مداوم آن می تواند ورودی بسیار بالایی را به سایت شما روانه و از طرفی اعتماد گوگل را هم جلب کند.
جعبه شنی گوگل (Google Sand box):
گوگل سند باکس را تاکنون تایید نکرده اما طبق تجربه و بنچ مارک، این واقعیت وجود دارد که برای وبسایت های جدید که تازه ایندکس آن ها آغاز شده است، از یک تا سه ماه در کلمات کلیدی اصلی رشد چندانی ندارند. فعالیت مستمر در زمان سند باکس گوگل، سایت را بعد از گذشت چند ماه به رتبه های خوبی می رساند. این تغییر در کلیک و رتبه کلمات کلیدی را به اصطلاح honeymoon گوگل یا ماه عسل گوگل می نامند.
کرول (Crawl):
فرایند جمع آوری اطلاعات و دسته بندی آن ها توسط موتور های جستجو است. کرول را می توان اولین قدم برای شروع فرایند سئو دانست و راهکار های وجود دارد که کرول را برای ربات های گوگل آسان تر کنیم یا دسترسی آن ها را ببندیم.
کرولر (Crawler):
کرولر یا خزنده برنامه ای ربات مانند است که توسط موتور های جستجو ایجاد و برای جمع آوری و به روز رسانی اطلاعات از صفحات مختلف وب بازدید می کنند.
کرول باجت:
به تعداد آدرس هایی که در یک پریود زمانی مشخص از یک وبسایت، کرولر های گوگل می توانند بازدید کنند، کرول باجت می گویند. بهینه سازی کرول باجت می تواند شامل کم نمودن میزان فایل های جاوا اسکریپت سایت، حذف صفحات بی ارزش، ساختار لینک دهی داخلی مناسب و … باشد.
جاوا اسکریپت (JS):
جاوا اسکریپت یکی از زبان های برنامه نویسی است که در آن امکان داینامیک کردن محتوا، لینک، متا و … فراهم می شود. فایل های جاوا اسکریپت معمولا کار خزیدن را برای کرولر ها سخت می کند و زمان لود صفحه را هم افزایش می دهد.
کش:
فناوری که بطور موقت محتوای وب مانند تصاویر و برخی کد ها را در سیستم هر کاربر ذخیره می کند تا سرعت بارگذاری مجدد را افزایش دهد.
ایندکس کردن عبارت است از پایگاه داده یا دیتا بیسی که موتور های جستجو، پس از خزیدن کرولر ها در سطح وب جمع آوری و ذخیره می کنند.
دی ایندکس کردن:
دی ایندکس کردن راهکاری است برای صاحبان وبسایت که یک صفحه وب را از موتور جستجو حذف کنند. بطور مثال تعداد زیادی صفحه از یک وبسایت که به عنوان تگ ساخته شده و بدون محتوای خاصی رها شده اند، کارکردی جز مصرف کرول باجت ندارند و بهتر است این صفحات به مرور دی ایندکس شوند. (دی ایندکس کردن معمولا با قرار دادن عبارت Noindex در بالای کد های هر صفحه صورت می گیرد.)
فرایند ایندکس شدن:
همانطور که گفته شد ایندکس شدن یک صفحه از وبسایت مساوی است با آغاز فرایند سئو. بطور کلی سه مرحله Discover، Index و Ranking برای هر سرچ انجینی وجود دارد و بروز مشکل در هر قسمت مانند محتوای بی کیفیت، مشکلات کد وبسایت و … می تواند در سئو وبسایت وقفه بیاندازد.
برای مشاهده این که صفحه ای ایندکس شده است یا خیر می توانید از روش (site:website url) استفاده کنید.
سیستم مدیریت محتوا (CMS):
سیستم مدیریت محتوا به افراد در سطح وب اجازه می دهد موارد مختلف دیجیتالی را دسته بندی، آپلود، دانلود و مدیریت کنند. معروف ترین CMS های دنیا که به وبسایت مربوط می شوند عبارتند از: وردپرس، هاب اسپات، جوملا، ووکامرس، دروپال، ویکس، شاپیفای و … هستند.
کیورد (کلمه کلیدی):
به عبارت جستجو شده توسط کاربر، کلمه کلیدی گفته می شود. وبمستر ها با استفاده از تجربه و ابزار های مختلف، میزان سختی کلمات کلیدی را سنجش و با تحقیق کلمات کلیدی، برای عبارات مختلف محتوای مناسب نگارش می کنند.
چگالی کلمات کلیدی:
استفاده از تعداد مشخصی کلمات کلیدی در هر محتوا برای گرفتن رتبه مناسب در موتور های جستجو، چگالی کلمات کلیدی می گویند که نسبتی است از تعداد به کار رفته کلمه کلیدی بر حجم کل کلمات محتوا. با آپدیت های مختلف گوگل، اهمیت چگالی کلمات کلیدی کاهش یافته و باید بدانیم نسبت دقیقی از این فاکتور وجود ندارد.
تحقیق کلمات کلیدی:
فرایند استخراج میزان سختی هر کلمه بر اساس رقبا، میزان حجم جستجوی کلمه کلیدی و سایر عناوین مرتبط با کلمه کلیدی اصلی است که با ابزار های رایگان مانند سرچ کنسول و کیورد پلنر یا ابزار های پولی استفاده می شود. البته به جز سرچ کنسول در سایر ابزار ها، اطلاعات دقیقی از وب فارسی داده نمی شود.
کلمه کلیدی لانگ تیل (Long-Tail Keyword):
کلمه کلیدی که معمولا بیش از سه سیلابس داشته باشد. به عنوان مثال “دندانپزشکی” کلمه کلیدی اصلی است و “مطب دندانپزشکی شبانه روزی در غرب تهران” یک کلمه کلیدی لانگ تیل است. مزیت استفاده از لانگ تیل در اینجاست که اولا احتمال سریع رتبه گرفتن روی این کلمات بیشتر است (رقابت کمتر) و ثانیا افرادی که عبارت لانگ تیل را جستجو می کنند، احتمال بیشتری دارد که مشتری کالا و خدمات ما شوند.
سرپ (SERP):
سرپ مخفف عبارت Search Engine Results Page به معنای نتایج وبسایت ها در رتبه بندی موتور های جستجو است. به طور معمول صفحات سرپ شامل 10 نتیجه از وبسایت ها، گوگل ادز، تصاویر، ویدئو، گوگل مپ، توییت، نتایج منتخب از وبسایت های خبری و … است.
گوگل ادز (Google Ads):
سرویس گوگل ادز یکی از منابع اصلی درآمدی گوگل است که وبسایت های مختلف در کلمات کلیدی با پرداخت مبلغی پول به ازای هر کلیک، در رتبه 1 قرار می گیرند. البته در کنار نتایج شامل تبلیغات گوگل، عبارت Ad گذاشته می شود تا مخاطب با اختیار خود روی آن کلیک کند.
لینک:
لینک ارتباط بین دو وبسایت با استفاده از کد HTML است و همانطور که به آن اشاره شد، لینک ها نقش مهمی در رتبه بندی گوگل دارند. کد لینک به شکل زیر است:
محتوای لینک شده<“لینک سایت”= a href>
لینک فالو (Do-Follow):
اگر در کد یک لینک، عبارت Nofollow وجود نداشته باشد، این لینک فالو است. بر اساس نظر گوگل، لینک نوفالو هیچ ارزشی به وبسایتی که بک لینک می گیرد، نمی دهد اما تجربه وبمستران بخصوص در ایران چیز دیگری می گوید.
انکر تکست:
در مثال بالا، قسمت “محتوای لینک شده” همان انکر تکست است. این متن برای کاربر و کرولر نشان دهنده این است که لینک با چه کلمه کلیدی و چه مشخصاتی داده شده است.
بطور کلی 4 نوع انکر تکست وجود دارد که عبارتند از:
- انکرتکست برند: لینک با اسم سایت یا برند مورد نظر | مانند ایران وب لایف
- انکرتکست کلمه کلیدی: لینک کلمه کلیدی صفحه ایجاد شده داده می شود | مانند عکاسی محصول
- انکرتکست کلمه عمومی یا جنرال: لینک با کلماتی مانند اینجا را کلیک کنید.
- انکرتکست کلمه کلیدی + برند: لینک با کلمه کلیدی مورد نظر به همراه نام برند | مانند طراحی سایت اختصاصی ایران وب لایف
لینک داخلی:
لینک داخلی برای اتصال دو صفحه از یک وبسایت به هم استفاده می شود. لینک سازی داخلی تاثیر بسیار مطلوبی روی روند سئو وبسایت دارد. توجه داشته باشید که انکرتکست لینک های داخلی بهتر است عینا عبارت عنوان صفحه مقصد باشد تا گوگل و مخاطب به اشتباه نیفتند و از کلماتی مانند اینجا را کلیک کنید، به این صفحه مراجعه کنید و … استفاده نکنید.
صفحات بن بست:
صفحاتی از سایت که به هیچ قسمت دیگری لینک نداده اند. به این دلیل به این صفحات، بن بست گفته می شود که کاربر و خزنده گوگل پس از مشاهده این صفحات راهی برای جستجوی بیشتر در سایت ندارد.
صفحات یتیم (Orphan Page):
صفحات وبسایت که بدون لینک داخلی از باقی صفحات هستند. احتمال ایندکس شدن و رتبه گرفتن صفحات یتیم، کمتر از باقی صفحات سایت است.
لینک خارجی:
لینک خارجی به لینکی گفته می شود که از یک صفحه به وبسایتی دیگر داده می شود. لینک های خارجی باعث پرش مخاطب از وبسایت ما به یک وبسایت دیگر می شود اما یکی از نکات سئو محتوا، درج لینک خارجی به وبسایت های معتبر در زمینه مرتبط است.
نکته: ترجیحا با کلماتی غیر از کلمه کلیدی خود به وبسایت های برتر در همان موضوع لینک خارجی دهید. معیار برتری وبسایت ها رتبه بندی گوگل در آن کلمه کلیدی است نه میزان بک لینک، ارزش دامنه یا رتبه الکسا.
بک لینک:
یکی از قسمت های سئو خارجی که همچنان دارای اهمیت زیادی است، میزان و کیفیت بک لینک ها به وبسایت است. بک لینک به زبان ساده، پیوند های دریافت شده یک وبسایت از طرف سایت های دیگر است. موتور های جستجو به میزان بک لینک و کیفیت آن ها در الگوریتم رتبه بندی خود اهمیت ویژه ای می دهند.
لینک سازی (لینک بیلدینگ):
فرایند یا استراتژی که با استفاده از تکنیک های مختلف، برای دریافت بک لینک از وبسایت های دیگر و بهبود رتبه تلاش می کند.
مزرعه لینک (Link Farm):
صفحاتی هستند که به تعداد بسیار بالایی وبسایت، تعداد زیادی بک لینک می دهند. ساخت لینک فارم برای بهبود رتبه شاید حدود 10 سال پیش جواب می داد اما در حال حاضر می تواند باعث پنالتی سریع گوگل شود.
PBN (شبکه وبلاگ های شخصی):
ایجاد چند بلاگ و وبسایت برای ساخت لینک دستی به وبسایت A جهت بهبود رتبه توسط گوگل. PBN از جمله تکنیک های سئو کلاه سیاه است که اگر درست پیاده سازی نشود، احتمال پنالتی شدن توسط گوگل را افزایش می دهد.
لینک های سایت واید (Sitewide Links):
لینک هایی که در هر صفحه وبسایت ها نمایش داده می شوند و بطور معمول آن ها را نوار کناری ساید بار یا فوتر می توانید پیدا کنید. بر اساس نظر گوگل، لینک های سایت واید دارای ارزش کمی هستند و به دلایل اسپمی، لینک های فوتر توسط کرولر ها بررسی نمی شوند.
Disavow:
راهکاری است که از طریق سرچ کنسول گوگل، از این موتور جستجو درخواست کنید تا لینک های اعلامی را که معمولا اسپم هستند و ناخواسته ساخته شده اند، در نظر نگیرد. از ابزار Disavow گوگل معمولا برای رفع مشکل سئو منفی که توسط رقبا انجام می شود، استفاده می کنند.
هم استنادی (Co-Citation):
یکی از راه هایی که موتور های جستجو، زمینه های فعالیت هر وبسایتی و میزان اعتبار آن ها را می سنجند، کوسایتیشن یا هم استنادی است. از هم استنادی بیشتر در مقالات علمی دیده ایم که برای کسب اعتبار یک مقاله، می بایست در نقاط مختلف به منابع اصلی لینک و ارجاع داده شود.
هم استنادی در وب هم همینطور است. هر میزان لینک وبسایت شما در کنار وبسایت های قدرتمند هم صنعت، توسط یک سایت سوم بیاید، قدرت هم استنادی برای سایت شما بیشتر شده و احتمال این که گوگل به وبسایت شما اهمیت بالاتری بدهد، بیشتر است.
کد 2xx:
این کد وضعیت، نشان دهنده ارسال و دریافت موفق ریکوئست به یک آدرس اینترنتی است.
کد 3xx:
ریدایرکت 301 پر استفاده ترین کد، از دسته کد 3xx است که برای رفع ارور 404 و لینک های شکسته استفاده می شود.
کد 4xx:
دسته ای از کد هاست که نشان دهنده خطا در دریافت اطلاعات از یک صفحه است. ارور های 4xx معمولا از درج اشتباه آدرس یا تغییر آدرس بدون ریدایرکت ناشی می شود. این نوع خطا برای سئو مضر بوده و باید توسط سئوکار مرتفع گردد.
کد 5xx:
این کد وضعیت نشان از ناتوانی سرور در انجام درخواست دارد. برای جلوگیری از مشاهده زیاد این کد وضعیت، هاست و شرکتی که از آن این خدمات را دریافت می کنید، مجددا بررسی کنید.
لینک شکسته:
لینکی که به صفحه 404 (یافت نشد!) ختم شود، لینک شکسته است. تعداد بالای لینک شکسته در سایت هم برای کرولر و هم کاربر ناخوشایند بوده و به سئو ضربه می زند.
بینگ (Bing):
بینگ، موتور جستجوگر جهانی مایکروسافت است که اصلی ترین رقیب گوگل با داشتن حدود تنها 3 درصد از حجم جستجوی جهانی است.
بایدو (Baidu):
بایدو را شاید صرفا در چین استفاده کنند چراکه موتور جستجوگر قدرتمند چینی است. این وبسایت در چین بیش از 80 درصد جستجو ها را در اختیار دارد؛ با این حال با داشتن حدود 1.7 درصد از جستجوی جهانی، در رتبه سوم موتور های جستجو قرار می گیرد.
داک داک گو (DuckDuckGo):
موتور جستجوی داک داک گو که از سال 2008 آغاز به کار کرد؛ به دلیل سیاست های مناسب در جهت حفظ حریم خصوصی افراد بخصوص در ایالات متحده بسیار محبوب شده است.
هاست (Host):
هاست فضایی از یک کامپیوتر است که توسط اینترنت به شبکه های داده متصل می شود. بطور کلی و ساده، بخش اصلی سرعت یک وبسایت بخصوص در زمانی که کاربران زیادی روی سایت هستند، به هاست و سرور برمیگردد. توصیه می شود برای اشتن سرعت بهتر، حتما از هاست و سرور مجازی قوی استفاده کنید.
URL پارامتر:
به عبارتی که در انتهای ساختار کلی آدرس دهی آورده می شود و تغییراتی در صفحه ایجاد می کند یا نمی کند، URL parameter گفته می شود. به عنوان مثال هنگامی که یک دسته بندی در سایت را بر اساس بیشترین قیمت یا کمترین امتیاز مرتب می کنید، در انتهای آدرس صفحه، عبارتی داخل ؟ و = قرار می گیرد که همان پارامتر است.
اهمیت این صفحات به دلیل جلوگیری از ایندکس صفحات فقیر و بدون محتوا، بسیار بالا است.
HTTPS:
پروتوکل https لایه ای امنیتی برای رمزگذاری انتقال داده ها در فضای وب است. گوگل به عنوان یکی از فاکتور های رتبه بندی وبسایت ها از https و SSL استفاده می کند.
کنونیکال (Canonical):
تکه کد کنونیکال به وب کرولر ها کمک می کند تا به هنگام مواجهه با صفحات تکراری، یک آدرس را به عنوان url ترجیحی شناسایی کنند. به طور معمول در سایت های وردپرسی، کنونیکال هر صفحه، خود آدرس با حروف کوچک هستند.
TLD (دامنه سطح بالا):
بالاترین قسمت هر آدرس در سطح اینترنت که معمولا عباراتی مانند .com .ir .edu .co .shop .org .info .io و … هستند را TLD یا Top-Level Domain می نامند.
ارزش دامنه (DA یا DR):
قدرت یک دامنه که معمولا معیاری اسا از 1 تا 100 که بر اساس میزان بک لینک و کیفیت آن ها، قدمت دامنه، میزان ورودی و … اندازه گیری می شود. DA عبارتی است که وبسایت MOZ از آن استفاده می کند و DR برای وبسایت Ahrefs است. مهم است بدانیم هیچ کدام از این ابزار ها کامل نیستند و با سیستم رتبه بندی گوگل متفاوت هستند.
خرده نان (Breadcrumb):
Breadcrumb عنصر ناوبری سایت است که در بالای هر صفحه فرعی وجود دارد. به طور مثال در بردکرامپ محصول، دسته بندی مرتبط و صفحه اصلی وبسایت وجود دارد.
کنیبالیزیشن (Cannibalization):
یکی از اصطلاحات بازاریابی است که در سئو هم به کار می آید. همنوع خواری در سئو به معنای ایجاد دو صفحه با یک کلمه کلیدی هدف است. در این صورت کرولر گوگل گمراه شده و به هر دو صفحه برای یک کلمه کلیدی رتبه می دهد. عیب اصلی کنیبالیزیشن (خود رقابتی) در عدم رشد صفحات سایت به میزان درست و پایین آمدن رتبه سایت در کلمه کلیدی مورد نظر شده است.
CPC:
Cost Per Click به معنای تبلیغات کلیکی مانند بنر، ادز گوگل و … است که به ازای هر یک کلیک و ورودی به سایت، صاحب سایت مبلغی را به فراهم کننده تبلیغ پرداخت می کند.
ارگانیک ترافیک:
به تعداد کاربرانی که بدون پرداخت پول توسط جستجوی عبارتی از طرف گوگل یا سایر موتور های جستجو وارد وبسایت می شوند، ارگانیک ترافیک گفته می شود. می توان گفت اصلی ترین دلیل ایجاد مفهومی به نام سئو ایجاد ارگانیک ترافیک برای کسب و کار هاست.
CTR:
CTR در هر مفهوم بازاریابی متریک متفاوتی است اما در سئو و بخصوص ابزار سرچ کنسول گوگل، از تقسیم میزان کلیک بر دیده شدن (ایمپرشن) بدست می آید. به عنوان مثال اگر وبسایت شما در 100 جستجو دیده شده باشد و 10 ورودی داشته باشد، میزان CTR 10 درصد است.
گوگل پنالتی (Manual Action):
اصطلاح گوگل پنالتی یا منوال اکشن به فرایندی گفته می شود که با تشخیص گوگل، وبسایتی که یک یا چند خط قرمز گوگل را رد کرده است جریمه می شود. جریمه گوگل پنالتی منجر به حذف یا کاهش رتبه یک صفحه یا کل وبسایت از رتبه بندی گوگل می شود. پنالتی شدن گاها در ابزار سرچ کنسول قسمت Manual Action اطلاع رسانی می شود و در اکثر مواقع این فرایند بدون اطلاع صورت می گیرد.
مخفی سازی محتوا:
یکی از تکنیک های قدیمی و کلاه سیاه سئو برای دریافت رتبه و رشد سریع در گوگل، مخفی سازی محتوا توسط CSS، یک رنگ کردن محتوا با بک گراند و کوچک کردن سایز متن بود؛ به نحوی که برای کاربر غیر قابل خواندن و برای گوگل قابل شناسایی است. در حال حاضر استفاده از این ترفند برای رتبه گرفتن در گوگل تکنیکی بشدت کلاه سیاه است و گوگل به راحتی این موارد را شناسایی می کند.
محتوای تکراری (Duplicate Content):
تشریح محتوای تکراری به نوعی سهل ممتنع است. هنگامی که یک محتوا بسیار شبیه به محتوایی دیگر در سطح وب باشد (چه برای خود سایت چه مشابه بها سایت های دیگر)، عبارت داپلیکیت کانتنت را برای آن به کار می برند.
سئو داخلی (On Page):
به تمامی فعالیت هایی که روی وبسایت انجام می شود، سئو داخلی می گویند. سئو داخلی شامل سئو محتوا، بهینه سازی سرعت سایت، رفع ایرادات ساختاری، بهبود متا تایتل، متا دیسکریپشن، لینک سازی داخلی و … است.
تگ آلت تصاویر (Alt):
نوعی کد HTML است که برای شرح متنی تصاویر استفاده می شود و برای سئو محتوا می تواند مفید باشد. استفاده از کلمات کلیدی مرتبط با تصویر در تگ Alt، به درک بهتر کرولر ها و مخاطبان (قابل خواندن برای افراد کم بینا و روشن دل) از تصویر منجر می شود.
هدینگ (عنوان یا H1-H6):
یکی از مواردی که در سئو محتوا مهم و ضروری است، درج تگ عنوان یا H داخل هر صفحه ای از وبسایت است. در کد های HTML عناوین از H1 تا H6 وجود دارند و هر صفحه باید یک H1 برای عنوان اصلی داشته باشد. در مورد تگ عنوان H2 تا H6 می توان گفت استفاده از آن ها به کاربر و سئو کمک خواهد کرد اما نباید بیش از حد از این عناوین استفاده کرد یا بی رویه کلمات کلیدی را داخل آن ها قرار داد.
متا توضیحات (Meta Description):
تکه کد HTML است که می توان آن را با توضیحی در مورد آنچه نوشته ایم، پر کنیم. متا دیسکریپشن، URL و متا تایتل، قسمت هایی هستند که در موتور های جستجو به کاربر نمایش داده می شوند. میزان حدودی نمایش متا توضیحات در گوگل 160 کاراکتر است.
متا کلمه کلیدی (Meta Keywords):
مانند متا توضیحات، می توان کلمات کلیدی هر صفحه را در این بخش اضافه کرد. برای جلوگیری از کیورد استافینگ، گوگل چندین سال است از این متا به عنوان فاکتوری را رتبه بندی خود استفاده نمی کند.
متا تایتل (Meta Title):
متا عنوان، عبارتی است که گوگل حداکثر 60 کاراکتر آن را نمایش می دهد. نگارش متاتایتل جذاب می تواند به افزایش CTR و ورودی ارگانیک از گوگل کمک کند.
نرخ پرش (Bounce Rate):
یکی از فاکتور هایی که بطور غیرمستقیم در رتبه بندی گوگل تاثیر گذار است، نرخ پرش یا بانس ریت می باشد. نرخ پرش درصدی است از 1 تا 100 برای نشان دادن میزان ماندگاری مخاطب روی سایت. عواملی مانند لینک سازی داخلی صحیح، سرعت مناسب وبسایت، استفاده از محتوای غنی و … می تواند engagement rate را افزایش و Bounce Rat را کاهش دهد.
زمان ماندگاری (Dwell Time):
مدت زمانی که یک کاربر از طریق موتور جستجو وارد یک سایت شود و بلافاصله به نتایج SERP برگردد. موتور های جستجو از این فاکتور به عنوان نبود محتوای ارزشمند یا سرعت پایین سایت و در نهایت کاهش تجربه کاربری برداشت می کنند. این زمان معمولا باید زیر 5 ثانیه باشد که موتور جستجو اثر منفی روی رتبه بندی وبسایت مذکور اعمال کند.
پوگو استیکینگ (Pogo-sticking):
هنگامی که کاربر بعد از سرچ یک کلمه کلیدی و ورود به یک سایت، به صفحه SERP بازمیگردد و صفحات دیگر را بررسی می کند.
CRO (بهینه سازی نرخ تبدیل):
استفاده از تکنیک هایی مانند نگارش متون و عناوین جذاب، عبارات Call To Action مناسب و به جا، تصاویر مناسب و … می تواند به بهبود نرخ تبدیل کمک کند.
فیچر اسنیپت (Featured Snippet):
این قابلیت گوگل برای سرعت بخشیدن به نتیجه رسیدن کاربر قرار گرفته و از آن استقبال خوبی شده است. هنگامی که عباراتی مانند How to/ Why/ When و … را در گوگل جستجو کنید، نزدیک ترین وبسایتی که عباراتی این چنین در محتوای خود آورده باشد را به عنوان فیچر اسنیپت می توانید مشاهده کنید.
ریچ اسنیپت (داده های ساختار یافته):
استفاده از یک ساختار مشخص از کد (وبسایت اسکیما) در صفحات سایت که توسط گوگل نمایش داده می شود. ریچ اسنیپت ها تنوع بالایی دارند و شامل FAQ Schema (سوالات متداول) Rating Review (امتیاز محصولات) و … هستند.
سئو خارجی (Off Page):
تمامی فعالیت هایی که برای بهبود رتبه، خارج از وبسایت انجام می شود، سئو خارجی یا Off Page است. چه سوشال مدیا مارکتینگ، چه تبلیغات برای شناسایی و سرچ بیشتر برند و چه فرایند لینک بیلدینگ و رپورتاژ آگهی.
سوشال سیگنال:
سیگنال هایی که نشان بدهد یک برند و یا یک سایت در شبکه های اجتماعی قدرت دارد و افراد درباره آن صحبت می کنند. با فعالیت های سوشال مدیا مارکتینگ می توان سوشال سیگنال خوبی برای کمک به سئو سایت گرفت.
سئو کلاه سفید:
به مجموعه ای از تکنیک های که مطابق با دستورالعمل های اعلامی گوگل انجام شود، سئو کلاه سفید گفته می شود. فعالیت هایی مانند بهبود سرعت سایت، سئو محتوا، عدم درج محتوای کپی، عدم ساخت دستی بک لینک و … جزو فعالیت های کلاه سفید قرار می دهند.
سئو کلاه سیاه:
تاکتیک هایی که مخالف با دستورالعمل های گوگل در فضای وب برای رتبه بندی است. استفاده از این تاکتیک ها مانند لینک سازی دستی به تعداد بالا، خرید بک لینک به تعداد بالا، مخفی سازی متن در صفحه، نشر محتوا بدون حق کپی رایت و … شاید زمانی به سرعت وبسایت را به رتبه های بالا می آورد، اما امروزه بسیار ریسکی است و خطر پنالتی شدن را افزایش می دهد.
سرعت رسیدن به نتایج در این روش سئو بالا و زمان انتظار کمتری دارد اما همانطور که گفته شد، در صورت استفاده از روش های کلاه سیاه، با صفر شدن ورودی وبسایت از گوگل فاصله ای ندارید.
سئو کلاه خاکستری:
سئو کلاه خاکستری بین سیاه و سفید است. سئو داخلی را رعایت می کند اما برای دریافت بک لینک دست به دعا بر نمیدارد. بهترین نوع بک لینک و رپورتاژ آگهی را با قوانین صحیح و تکنیک های تجربی می داند و علاوه بر رعایت دستورالعمل ها، کمی هم قوانین خشک را دور می زند.
سئو منفی (Negative SEO):
سئو منفی به مجموع فعالیت هایی گفته می شود که توسط رقبا در کلمات کلیدی پر رقابت به کار برده می شود تا یک وبسایت را در رتبه بندی گوگل پایین بیاورد. همانطور که در بخش Disavow کردن گفته شد، یکی از تکنیک های سئو منفی، درج بک لینک به تعداد بالا و بصورت اسپم برای سایت رقیب است تا با جریمه گوگل مواجه شود.
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics):
ابزاری رایگان که توسط موتور جستجوی گوگل به صاحبان وبسایت ها داده شده است و با استفاده از آن می توانند داده های مختلفی مانند میزان ماندگاری مخاطب روی سایت، میزان ورودی وبسایت از منابع مختلف، مشخصات جغرافیایی کاربران و … را مشاهده، آنالیز و مقایسه کنند. (برای دسترسی به خدمات گوگل آنالیتیکس باید از VPN استفاده کنید.)
گوگل سرچ کنسول – وبمستر تولز (Google Search Console):
سرچ کنسول گوگل نیز ابزاری رایگان است که با معرفی وبسایت به آن، کاربرد های منحصر به فردی به مالکین وبسایت ها ارائه می دهد. از جمله کاربرد های سرچ کنسول گوگل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نمایش دقیق میزان دیده شدن وبسایت روی کلمات کلیدی مختلف به همراه تعداد کلیک، جایگاه وبسایت و CTR
- نظارت بر خطاهای احتمالی سایت به هنگام کرول و ایندکس
- اضافه کردن نقشه سایت و کمک به بهتر ایندکس شدن سایت
- بررسی وضعیت ایندکس و مشکلات احتمالی صفحات سایت
- مشکلات راهکار های بهبود سرعت سایت
- بررسی و رفع خطاهای مربوط به موبایل فرندلی بودن سایت
- بررسی لینک سازی داخلی و خارجی سایت
- بررسی وضعیت پنالتی شدن و مشکلات مربوط به امنیت سایت
- و …
نقشه سایت (Sitemap):
سایت مپ لیستی از تمامی صفحات یک وبسایت است که تحت فایلی با پسوند Xml در اختیار کرولر ها قرار می گیرد. برای یافتن نقشه سایت، معمولا عبارت /sitemap.xml را در انتهای دامین قرار دهید.
فایل htaccess:
فایل htaccess یکی از فایل های پیکربندی سرور است که معمولا برای بازنویسی URL ها و ریدایرکت استفاده می شود.
فایل Robots.txt:
فایلی متنی است که به کرولر ها دسترسی و عدم دسترسی به محتوای برخی صفحات را نشان میدهد. معمولا برای جلوگیری از ایندکس صفحات بدون ارزش و یا جلوگیری از جاسوسی بک لینک توسط رقبا، در فایل robots.txt دسترسی ربات ها بجز گوگل را می بندند.
گوگل ترندز (Google Trends):
گوگل ترندز نیز یکی از وبسایت هایی است که می توانید به وسیله آن از میزان محبوبیت و ترند بودن یک کلمه کلیدی باخبر شوید و به مقایسه چند کلمه کلیدی در کشور های مختلف بپردازید. (خوشبختانه این ابزار موقعیت ایران را نیز پشتیبانی می کند.)
ابزار ایچرفز (Ahrefs):
یکی از ابزار هایی که تعداد بک لینک های هر وبسایت را با دقتی بالا تخمین می زند، Ahrefs است. با استفاده از این ابزار می توانید به تعداد بسیار بالایی از لینک های هر وبسایت دسترسی پیدا کنید. مشکلی که در ابتدا ابزار Ahrefs داشت، پولی بودن آن از بدو استفاده بود. خوشبختانه بر اساس سیاست های این شرکت دو راه دسترسی به این وبسایت ارائه شد.
یکی مربوط به مالکین وبسایت ها بود که با معرفی سایت به این ابزار می توانند از قسمت های متنوع تحلیلی این سایت استفاده کنند.
دیگری نیز مربوط به ابزاری رایگان اما محدود برای آنالیز بک لینک رقبا است که اگر فریلنسر کار می کنید تا حدودی نیاز شما را برطرف می کند.
آدرس وبسایت برای تحلیل بک لینک بصورت رایگان: https://ahrefs.com/backlink-checker
ابزار ماز (MOZ):
وبسایت MOZ را می توان رقیب اصلی Ahrefs در تحلیل سئو داخلی و خارجی وبسایت دانست اما به تجربه، Ahrefs ربات های قدرتمند تری برای یافتن بک لینک هر وبسایت دارد.
ابزار الکسا (Alexa):
الکسا ابزاری است برای رتبه بندی وبسایت ها که از سال 1996 توسط وبسایت آمازون ارائه شده و متاسفانه در ایران اهمیت زیادی پیدا کرده است. این وبسایت در سال 2021 اعلام کرد تا سال آینده به کار خود خاتمه می دهد.
تعاریف وبسایت های معتبر در مورد سئو:
وبسایت searchengineland: (یکی از مراجع اصلی بحث و گفتگو وبمستران)
هرچه صفحات شما در نتایج جستجو بهتر و بیشتر دیده شوند، احتمال بیشتری برای جلب توجه و جذب مشتریان بالقوه به کسب و کار خود خواهید داشت.
وبسایت MOZ: (یکی از قدیمی ترین وبسایت های مرجع سئو)
از آنجایی که ارگانیک ترافیک اصلی ترین راه برای کشف و دسترسی به محتوای آنلاین است، یک استراتژی SEO خوب برای بهبود کیفیت و کمیت ترافیک هر وبسایتی ضروری است.
وبسایت نیل پتل: (دیجیتال مارکتر بسیار موفق)
تفاوت اصلی بین سئو و تبلیغات پولی (CPC) در این است که سئو شامل رتبهبندی «ارگانیک» می باشد؛ به این معنی که برای حضور در این فضا لازم نیست پولی پرداخت کنید.
وبسایت SemRush: (یکی از ابزار های آنلاین تحلیل سئو)
سئو هم هنر و هم تمرین متقاعد کردن موتورهای جستجو جهت توصیه محتوای شما به کاربران به عنوان بهترین راه حل برای مشکل آنها است.
وبسایت Yoast: (یکی از افزونه های سئو وبسایت های وردپرسی)
اگر وب سایتی دارید و میخواهید ترافیک بیشتری دریافت کنید، شکی در این نیست که سئو باید بخشی از استراتژی بازاریابی شما باشد.
وبسایت Backlinko: (یکی از مراجع آموزش سئو)
مزیت اصلی دریافت رتبه برای یک کلمه کلیدی خاص در این است که می توانید ترافیک “رایگان” ماهانه را به سایت خود دریافت کنید.
وبسایت Ahrefs: (یکی از وبسایت های مرجع سئو)
مزایای سئو واضح است: هر ماه ترافیک رایگان و بی دردسر دارید و می توانید روند آن را دائما افزایش دهید.
وبسایت mailchimp: (یکی از قوی ترین ارائه دهندگان سرویس ایمیل مارکتینگ)
موتورهای جستجو اجرای فرایند های سئو را به همه وبسایت ها توصیه میکنند. سئو کردن وبسایت هم برای تجربه کاربر و هم برای رتبهبندی SERP مفید است. با ارائه محتوایی که نیازهای کاربران را برآورده میکند، می توانید بصورت رایگان به معرفی خدمات و محصولات خود بپردازید.
وبسایت searchenginejournal: (مجله مفید سئو)
اگر بدانید که کاربران از جستجوی خود چه هدفی دارند و موتور های جستجو چگونه کار می کنند، قدم بزرگی به نام سئو در راستای متحول کردن کسب و کار خود برداشته اید.
انواع سئو چیست؟
به دو صورت می توان سئو را تقسیم بندی کرد:
- بر اساس روش و تکنیک هایی که به کار گرفته می شود.
- بر اساس فعالیت هایی که برای بهینه سازی سایت صورت می گیرد.
اگر بخواهیم بر اساس دسته بندی اول سئو را تشریح کنیم، می توان گفت که انواع سئو بصورت سئو کلاه سفید، سئو کلاه سیاه و سئو کلاه خاکستری طبقه بندی می شود.
سئو کلاه سفید
سئو کلاه سفید به طور کلی به تکنیک هایی گفته می شود که مطابق با دستورالعمل موتور جستجوی گوگل باشد و به بهبود رتبه سایت در بلند مدت کمک می کنند. برخی از این تکنیک ها عبارتند از:
- استفاده از کلمات کلیدی در عنوان ها، توضیحات و … به میزان متعادل
- نگارش محتوای یونیک و کاربر محور
- بهینه سازی سرعت وبسایت
- افزودن نقشه سایت و معرفی آن به سرچ کنسول
- سازگاری با استاندارد های کدنویسی HTML
- دریافت بک لینک از وبسایت ها بصورت ارگانیک، بدون درخواست، پول دادن یا ساخت دستی بک لینک
- و …
سئو کلاه سیاه
تکنیک هایی که به نام کلاه سیاه یا Black Hat از آن ها یاد می شود، شامل مواردی است که گوگل به عنوان خط قرمز مشخص کرده و بشدت با آنها برخورد می کند. حال با این تفاسیر، دلیل پافشاری وبمستر ها روی تکنیک های سئو کلاه سیاه چیست؟
تکنیک های کلاه سیاه می تواند رشد خوبی را در زمان کم برای وبسایت ها به ارمغان بیاورد اما باید بعد از هر آپدیت الگوریتم گوگل دست و پای صاحب وبسایت بلرزد که نکند پنالتی شویم. علاوه بر این بسیاری از این تکنیک ها منسوخ شده اند و به کار گیری آن ها نه تنها رشدی ایجاد نخواهد کرد، بلکه حساسیت گوگل نسبت به فعالیت های کلاه سفید را هم کم رنگ تر می کند.
برخی از این تکنیک ها که همچنان توسط وبمستران ایرانی به کار گرفته می شود عبارتند از:
- خرید بک لینک و رپورتاژ آگهی (بر اساس عملکرد رقبا و نوع صنعت می توان این تکنیک را کلاه خاکستری نامید.)
- کیورد استافینگ یا استفاده بی دلیل و بیش از حد از کلمات کلیدی چه در متن چه در تگ آلت تصاویر
- دریافت بک لینک از فوتر و نوار کناری وبسایت ها (اکثر این بک لینک ها ارزش کمی دارند یا توسط گوگل در نظر گرفته نمی شوند.)
- ساخت لینک مخفی (یک رنگ کردن لینک با بک گراند)
- درج محتوای مخفی (قابل دیدن توسط گوگل و مخفی برای کاربر)
- کامنت اسپم به همراه لینک
- درج محتوای کپی با کمی تغییر (تکنیک چرخش مقاله)
- استفاده بیش از حد یک نوع انکرتکست برای بک لینک ها
- استفاده غیر اصولی از PBN
- هک شدن وبسایت و کمبود ویژگی های امنیتی
- و …
سئو کلاه خاکستری
سئو کلاه خاکستری به کلیه تکنیک هایی گفته می شود که در بسیاری از موارد، مطابق دستورالعمل های گوگل عمل می کند و از تکنیک های رشد سریع هم با احتیاط استفاده می کند. اگر سه چراغ راهنمایی را در نظر بگیرید، سئو کلاه سفید چراغ سبز، سئو کلاه سیاه چراغ قرمز و سئو کلاه خاکستری نشان دهنده چراغ زرد است.
اما طبقه بندی دوم انواع سئو به شرح زیر است:
سئو داخلی | On Page SEO
سئوی آن پیج، مجموعه فعالیت هایی از جمله سئو محتوا، بهینه سازی سرعت، لینک سازی داخلی، رفع خطاهای 404 و … است که برای بهینه سازی وبسایت انجام می گیرد. در جلسات مشاوره سئو، معمولا اصلی ترین دلیل رشد کم وبسایت ها، عدم توجه به سئو داخلی و دل بستن به بک لینک و سئو خارجی است.
سئو خارجی | Off Page SEO
مهم است بدانیم سئو خارجی صرفا لینک بیلدینگ و ساخت بک لینک نیست. به عنوان مثال منشن بدون لینک (میزان درج url وبسایت شما در سایت های دیگر بدون لینک شدن)، سوشال سیگنال، بوک مارک، تبلیغات برندینگ و … می تواند در استراتژی های سئو خارجی قرار گیرد.
هنگام پِلن ریختن برای سئو خارجی هر وبسایت، عملکرد لینک بیلدینگ رقبا بسیار مورد اهمیت است و بودجه حدودی مورد نیاز برای رسیدن به رتبه های برتر، از آنالیز دقیق رقبا قابل استخراج است.
سئو تکنیکال | Technical SEO
سئو تکنیکال به دانش بهینه سازی گفته می شود که کمک می کند کرولر های گوگل صفحات شما را راحت تر پیدا کنند، آنها را ایندکس کرده و رتبه های بالاتری در SERP به آن ها اختصاص دهند. دانش نحوه کارکرد خزنده ها، نحوه درخواست کردن و راهنمایی آنها، آشنایی و توانایی ویرایش فایل هایی مانند Robots.txt، اسکیما مارک آپ، بررسی و رفع ایرادات گوگل سرچ کنسول و … را می توان سئو تکنیکال دانست.
اصول سئو چیست؟
به طور کلی می توان سه فاکتور اصلی در بهینه سازی وبسایت ها نام برد:
- سرعت
اپتیمایز و مینیفای کد های سایت، درج فایل های جاوا اسکریپت در انتهای برگه، هاست قوی، بهینه سازی تصاویر و …
- محتوا
استفاده از کلمات کلیدی به طور متعادل، استفاده از تگ عنوان، استفاده از محتوای غنی تصویری، ویدئویی و صوتی، استفاده از کد های لیست بندی، نقل قول، لینک دهی داخلی، خارجی، نگارش متا تایتل و متا دیسکریپشن جذاب و …
- اعتبار
اعتبار یک وبسایت علاوه بر تعداد بک لینک های با کیفیتی که دریافت می کند، به میزان جستجوی اسم برند، تبلیغات، قدمت دامنه و میزان فعالیت آن، سوشال سیگنال و … بستگی دارد.
برون سپاری سئو یا انجام شخصی آن؟
همانطور که گفته شد، سئو را می توان با پارادوکسی به نام سختِ ساده تعریف کرد. تعاریف و مفاهیم اصلی سئو چندان سخت نیست و می توان با مطالعه، شرکت در آموزش های مختلف و مشاهده ویدئو ها، آن را کم و بیش فرا گرفت و به کار بست. به مرور زمان هم خواهید دید که این آموزش ها نتیجه مناسب خود را خواهند داد. اما هنگامی که صحبت به برون سپاری یا انجام شخصی سئو سایت می رسد چند سوال را باید پاسخ داد تا نتیجه گیری مناسبی داشت:- آیا شما سایت شخصی دارید یا شرکتی هستید که با پرسنل اداری و مشغلات روزمره هستید؟
- میزان بودجه ای که برای سئو در نظر دارید چقدر است؟
- آیا نیاز دارید به مدیران بالادستی فرایند و نتایج سئو را گزارش دهید؟
- میزان انتظار شرکت برای رسیدن به نتیجه حداقلی چقدر است؟
12 پاسخ
واقعا کامل بود ممنون.
فقط ی مورد
برای اینکه بک لینک رپورتاژ تاثیر گذار تر بشه چه راهکاری وجود داره؟ دادن چند لینک صفحه اصلی تو ی مقاله رپورتاژی اوکیه؟
سلام و ممنون از زمانی که برای مطالعه گذاشتید.
اول از همه در مورد رپورتاژ باید گفت برای اینکه طبیعی به نظر بیاد بهتره تحقیق کلمات کلیدی در زمینه لانگ تیل محتوای خودتون انجام بدین و مقاله ای بنویسید که رتبه بگیره و بتونه ورودی جذب کنه. اینطوری بک لینک هایی که دارید تو رپورتاژ هم تاثیر بیشتری روی بهینه سازی رتبه میشه.
به هیچ وجه تو یک مقاله به یک صفحه خودتون 2 تا لینک ندید چون هم طبیعی نیست و هم ارزشش به میزان یک بک لینک حساب میشه.
قبلش با تکنیک site:url ببینید رقبا تو اون کلمات کلیدی رپورتاژ رفتن یا نه، اگر رفته بودن بهتره با انکرتکست های دیگه به خودتون بک لینک بدید.
ترجیحا از 3-4 تا لینک مقدور در ریپورتاژ یکی رو به یک مقاله خارجی معتبر (در رتبه های برتر با سرچ انگلیسی کلمه کلیدی) مرتبط با مقاله خودتون بدید تا با هم استنادی به وبسایت های معتبر، ارزش لینک های خودتون بیشتر بشه. (co citation)
مرسی از اطلاعات جامعتون.
برای ی سایت صفر تازه شروع به کار کرده چیکار کنیم؟
سلام روز بخیر.
خیلی سوال کلی هست و جوابش میشه سئو!
سئو داخلی رو ابتدای کار جدی بگیرید و بخصوص روی انتشار محتوا به طور منظم تا از سند باکس گوگل خارج بشید و در ماه عسل، رتبه های خوبی کسب کنید. رپورتاژ رو میتونید از روز اول استارت بزنید و بهتره لینک سازی رو برای صفحه اصلی و سایر صفحات که براتون مهمه انجام بدید.
بررسی و آنالیز رقبا تو این مسیر خیلی بهتون کمک میکنه.
بک لینک هارو با ابزار رایگان ahrefs برای رقبا چک کنید و اونجاهایی که میشه خودتون بک لینک بسازید (رپورتاژ، سایت های انتشار ویدئو، بک لینک پروفایلی و …) رو دربیارید.
سلام ممنون از محتوای جالبتون واقعا خوندنش رو توصیه میکنم حسابی به وجداومدم که وارد حوزه سئو شدم. بخصوص اینفوگرافی اول مقاله خیلی جذبم کرد. مررررسی
ممنون از زمانی که برای ارائه نظر صرف کردید.
سلام باید بگم کپی رایتتون عالیه، من تقریبا تمام نوشته های سایتتون رو خوندم و خسته نباشید، خیلی خوب نوشته شده و تعریف شده. زحمت زیادی بابتش کشیدید، فقط خواستم همینو بگم
ممنون از توجه و زمانی که برای مطالعه گذاشتید.
ممنون واقعا با صبر و حوصله توضیح داده شده.
ی ربه دارم میخونم و واقا اطلاعاتمو داره میبره بالا مقالتون عالیهه
ممنون از شما
سلام مرسی از مطالبی که ارائه دادین
من میخوام وارد حوزه سئو بشم و بسیاری از مطالب رو در حدتئوریک میدونم. ایمیل رو پاسخ میدم ممنون میشم اگر نیازی به کاراموز داشتید من هم بتونم مصاحبه بشم
ممنون از زمانی که گذاشتید.
باهاتون تماس گرفته میشه.